Predstavljene jednogodišnje aktivnosti „Kuće zanata“


02. 6. 2011

„Kuća zanata“ bit će interpretativni, edukacioni, didaktički centar čija će misija biti promocija, zaštita i unaprjeđenje sarajevskih zanata.
Jednogodišnje aktivnosti i namjena „Kuće zanata“ predstavljeni su danas u Općini Stari Grad, a sam projekat djelovanja ove institucije osmislila je nevladina organizacija Zona unaprjeđenog poslovanja (ZUP).
„Osnovna ponuda 'Kuće zanata' je izložbeno-muzejska postavka zanatskih proizvoda koja će biti podijeljena na dva dijela: Baščaršija nekad i Baščaršija danas. Prva postavka predsatvljat će stare zanate koji su izumrli, a druga današnje zanatlije, njihove proizvode. U 'Kući zanata' planirana je velika suvenirnica u kojoj će turisti, ali i lokalno stanovništvo, moći kupiti autentične zanatske proizvode s Baščaršije. Planirano je certificiranje zanatlija, odnosno identifikacija i potvrda autentičnosti zanatskih proizvoda. 'Kuća zanata' je početna stepenica u procesu certificiranja zanata“, kazali su članovi ZUP-a.
Planirano je da „Kuća zanata“ bude interpretativni centar sa info pultovima koji će promovirati cijelu Baščaršiju, sve kulturno-historijske spomenike i institucije u Sarajevu.
„U slučaju da zanatlije nisu prisutne u 'Kući zanata' bit će organizirana video projekcija procesa izrade određenog proizvoda. Planirana je i WEB suvenirnica“, navedeno je u prezentaciji aktivnosti „Kuće zanata“.
 


Učesnici današnjeg sastanka nakon prezentacije aktivnosti „Kuće zanata“ dogovorili su se kako je neophodno riješiti i prilaz pješaka objektu u kom će biti smještena. Dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji između implementatora ovog projekta, koje će biti upriličeno sredinom ovoga mjeseca, kao i potpisivanje sporazuma između Općine Stari Grad i Zone unaprjeđenog poslovanja o korištenju objekta u kojem će biti smještena „Kuća zanata“.
Objekat u Ulici M.M. Bašeskije br. 55 odlukom Općinskog vijeća Stari Grad dodijeljen je za „Kuću zanata“. “Kuća zanata” je dio Programa „Seenet: translokalna mreža za saradnju između Italije i Jugoistočne Evrope“ kojeg vodi Regija Toskane. Partneri u ovom projektu su: Opća uprava za privredni razvoj Regije Toskane i UCODEP, Kanton Sarajevo, Gradska uprava Sarajevo, Skoplje, Mostar i Općina Stari Grad.
Ovaj projekat je iz oblasti kulturnog turizma i namjera mu je povezivanje čaršija – starih jezgri Sarajeva, Skoplja i Mostara sa komplementarnim kulturno-historijskim naslijeđem. Predviđeni troškovi za ovaj Projekat su 848.895eura i trajat će oko dvije godine.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630