Stanovi za devet interno raseljenih porodica u julu


27. 5. 2011

 Devet interno raseljenih porodica na području Općine Stari Grad u julu ove godine dobit će stanove u zgradi na Brusuljama, čime će trajno biti riješeno njihovo stambeno pitanje.
Najavio je ovo Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad nakon potpisivanja aneksa Sporazuma o izgradnji zgrade kolektivnog stanovanja na Brusuljama.
Izgradnja zgrade na Brusuljama počela je prošle godine. Ukupna vrijednost projekta je 595.000 KM, a finasiraju ga Ministarstvo za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice FBiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Organizacija Hilswerk Austria International.
Hadžibajrić je pojasnio kako je današnjim potpisivanjem Aneksa Sporazuma obezbijeđen preostali dio novca, odnosno zatvorena finansijska konstrukcija za izgradnju zgrade.
„U ovoj godini za završetak izgradnje zgrade na Brusuljama Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice FBiH obezbijedilo je 100.000 KM, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS 33.000 KM, a Općina Stari Grad 150.000 KM. KS je u ovom projektu učestvovao s 55 odsto novca, Općina s 35 do 40 odsto, a ostatak novca je od FBiH“, kazao je Hadžibajrić.
Podsjetio je kako je Općina prošle godine za izgradnju zgrade dala zemlju, prateću infrastrukturu i 100.000 KM, kantonalno Ministarstvo 200.000 KM, a Hilswerk za prateće troškove 7.000 KM.
„Prije dvije i po godine u Starom Gradu smo imali 29 intereno raseljenih porodica. Uz naše unutarnje napore i dodjelom stanova rješili smo stambeno pitanje za deset podorica. Sad ćemo zbrinuti devet porodica. Nadam se da ćemo u narednoj godini početi gradnju još jednog objekta i riješiti problem interno raseljenih u Starom Gradu“, istakao je Hadžibajrić, naglasivši da je Općina u prethodnih 15 godina za smještaj interno raseljenih izdvojila 1,5 miliona KM, a da će projekat izgradnje stanova ukupno koštati 1,1 milion KM.
Senaid Pleh, šef finansija u Hilswerku, kazao je kako je posredstvom Ambasade Austrije u BiH i austrijske firme Tendah obezbijeđen crijep za pokrivanje zgrade na Brusuljama.
„Ovo zgrada će biti moderno koncipiran objekat koji je arhitektonski lijepo uklopljen u ambijent Starog Grada. Dizajniran je po prinicpu starobosanske kuće“, pojasnio je Pleh.
Velida Memić, kantonalna ministrica rada i socijalne politike, kaže kako u KS trenutno živi 2.195 intereno raseljenih porodica, od čega je njih 191 iz Kantona.

 


„I s načelnikom Općine Centar potpisali smo Sporazum za izgradnju zgrade na Šipu za trajno stambeno zbrinjavanje 24 interno raseljene porodice. Nedavno smo potpisali sporazum s Hislwerkom za izgradnju stanova za sedam interno raseljenih osoba u KS. U toku je izgradnja pet stanova u sklopu Projekta trajnog stambenog zbrinjavanja interno raseljenih u KS iz prošle godine“, kazala je Memićeva, podsjetivši kako u Općini Ilidža egzistiraju dva kolektivna centra u kojima je zbrinuta 61 interno raseljena porodica.
„S državnim i federalnim ministarstvima su u toku pregovori za raspuštanje ovih kolektivnih centara. Pretpostavljamo da ćemo u idućoj godini početi gradnju nekoliko objekta kako bismo zbrinuli porodice koje žive u njima“, kaže Memićeva.
Adil Osmanović, federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice, tvrdi kako su raseljene osobe u cijeloj BiH i 16 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma veliki problem.
„Uočili smo da je izgradnja zgrade na Brusuljama kvalitetan projekat i da rješava problem stanovanja za devet interno raseljenih porodica. Zahvaljujemo se načelniku Općine Stari Grad, kantonalnoj ministrici za rad i socijalnu politiku i Hiswerku što su ušli u ovaj projekat. Nadam se da ćemo imati još ovakvih projekata, kojima ćemo pomoći osobe koje su stradale i pogošene ratom na BiH 1992-1995. godine. Svi koji su imali priliku da dođu u kolektivne centre mogu posvjedočiti kakav je način i kvalitet življenja u njima“, rekao je Osmanović.

 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630