Obilježena 19. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad


18. 5. 2011

Povodom 19. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo, a u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, danas (18.05.2011. godine) su na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović na spomen ploči položeni vijenci i cvijeće u znak sjećanja na poginule policajce. Ismet Dahić, komadant Prve brigade policije „Stari Grad“, Enes Bezdrob, tadašnji načelnik policije i Jusuf Pušina, tadašnji pomoćnik ministra policije RBiH podsjetili su okupljene građane na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović na prvo postrojavanje Prve brigade policije, 18. maja 1992. godine.
Prvi se prisutnima obratio Dahić, riječima:
„U stroju se tada nalazilo oko 750 policajaca rezervnog sastava, a smotru je izvršio Jusuf Pušina, tadašnji pomoćnik ministra policije RBiH. To je veoma značajan događaj jer je u to vrijeme Prva brigada policije Stari Grad Sarajevo bila najorganizovanija zakonska jedinica, a svoje učešće je dala na mnogim ratištima u i izvan Sarajeva“.
„Bilo je čast i zadovoljstvo braniti BiH i, dok je nas i Vas, uvijek će biti Bosne i Hercegovine“ riječi su Jusufa Pušine.
 


Bezdrob je još jednom podsjetio da je veliki broj policajaca je poginuo, a ovo je prilika da se prisjetimo tih hrabrih momaka i odamo im dužnu počast.
Obilježavanju 19. godišnjice postrojavanja Prve brigade „Stari Grad“ prisustvovao je veliki broj zvaničnika i gostiju, među kojima i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.
Istakavši da trebamo biti ponosni na to vrijeme, na naše branioce i patriote koji su istrpjeli nemoguće stvari, ali su zato odbranili BiH, Izetbegović je rekao:
„Nema cijepanja BiH, ona će zauvijek ostati u svojim granicama, za to su se borili naši branioci i tako će ostati zauvijek, “ kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.
Današnjoj ceremoniji prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, koji je također položio vijenac na spomen ploču. Na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović danas su se okupili i preživjeli pripadnici ove brigade, članovi šehidskih i porodica poginulih boraca, predstavnici koordinacionog odbora udruženja boraca Kantona Sarajevo, te brojni građani.
 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630