Diplomate kuhale bosanski lonac u Aleji ambasadora


16. 5. 2011

 U subotu (14.05.2011.godine) u Aleji ambasadora održana je manifestacija „Salon ukusa: Diplomate kuhaju bosanski lonac“ u organizaciji Udruženja građana Natura BH. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se prethodnih godina održavala na Trebeviću, s tom razlikom što su ove godine bosanski lonac kuhale diplomate iz ambasada Španije, Rumunije, Ukrajine, Indonezije, Japana, Češke Republike, Rusije, Slovenije i Makedonije, te predstavnici UNDP-ja, Compress-a (PR ureda grada Beča u Sarajevu), Udruženja građana „Šetalište“, ekipa Općine Stari Grad i drugi. Prethodnih godina u spremanju ovog specijaliteta takmičili su se novinari iz cijele BIH, a ovaj put je i sama lokacija diktirala učesnike s obzirom da su u neposrednoj blizini mjesta takmičenja brojne lipe u Aleji ambasadora koje su zasadili ambasadori akreditovani u našoj zemlji.

Predsjedavajući OV Rizah Avdić otvorio manifestaciju Ekipa Općine na čelu sa Asimom Ajdinovićem-Askom


Ekipa Općine Stari Grad bila je pojačana „kuharskim virtuozom“ Asimom Ajdinovićem-Askom koji je, pored bosanskog lonca, toga dana pripremao i grah u pivskom loncu, te pite ispod sača, a njegove specijalitete imali su priliku probati svi prisutni, ne samo učesnici i gosti, nego i slučajni prolaznici, što svjedoči o velikoj humanosti ovog poznatog sarajevskog ugostitelja. Osim toga, neizbježan je bio i roštilj, za kojim je, kao što se i moglo očekivati, bila najveća gužva. Sama manifestacija održana je u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad, tako da su joj prisustvovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Općine, a zvanično je otvorio Rizah Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća. Svojim dolaskom učesnike je obradovao i popularni Halid Bešlić koji se družio i strpljivo fotografisao sa svima, ali je ipak najviše uživao za stolom Općine Stari Grad gdje je probao bosanski lonac i pohvalio kuhara.
Većina diplomata koji su tog dana bili u Aleji ambasadora, rekli su da nikada nisu spremali bosanski lonac, ali im to nije smetalo da se dobro zabave i okušaju u pripremi ovog tradicionalnog bosanskog jela. Neki su, poput predstavnika ambasade Španije, imali i tajne sastojke u nadi da će baš njihov lonac biti najbolji. Ipak, prvo mjesto odnijela je ekipa Compress-a (PR ureda grada Beča u Sarajevu), drugo i treće mjesto podijelile su ekipe ambasada Slovenije i Makedonije, četvrta je bila Španija, a peta Rumunija. Po četiri člana iz šest ambasada nagrađena su raftingom niz Neretvu početkom juna.

Ambasador Makedonije sa medaljom Bosanski lonac prvi je probao Halid Bešlić


Brojne prisutne na subotnjoj manifestaciji zabavljao je bend „Blavorsi“, a manifestaciju su, kao i svake godine podržali motoristi i biciklisti.

Pogledajte fotogaleriju...

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630