Pregled aktuelnih projekata Općine Stari Grad


06. 5. 2011

 Pregled aktuelnih projekata Općine Stari Grad

 

  • Sanacija 34 ulice u Starom Gradu

Općina Stari Grad i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, potpisali su Ugovor sa KJKP „Rad“ o izvođenju radova na ljetnom održavanju cesta na području Kantona Sarajevo za period od 15.03. do 15.11.2011. godine. Prema tom Ugovoru, KJKP „Rad“ će izvodi asfalterske radove na sanaciji udarnih rupa i oštećenja na kolovozu na lokalitetu ulica: Muse Ćazima Ćatića, Adžemovića, Nerkesijina, Nadmlini, Halilbašića, Brusulje (Hadžijska ravan), Donje Biosko, Hendek, Čebedžije, Ispod oraha, Begovac, Rogina, Mejlina, Hadžišabanovića, Nadlipe, Tandareva, Žagrići, Podcarina, Budžak, Dugi sokak, Franjevačka, Bistrik potok, Močila, Kečina, Timurhanova, Turbe, Talirevića, Sedrenik (dva kraka), Ramića sokak, Balibegovica, Rogina čikma, Aganovići – Sipići (dva kraka), Braće Eskenazi i Mahmutovac od br. 62 do br. 78 i od br. 84 do br. 110.
Od potpisivanja ugovora (početak aprila 2011. godine) sa izvođačem, do danas (06.05.2011.godine), završena je sanacija dvanaest ulica (12) i to: Močila, Kečina, Timurhanova, Turbe, Talirevića, Sedrenik, Ramića sokak, Balibegovica, Rogina čikma, Aganovići – Sipići, Braće Eskenazi i Mahmutovac od br. 62 do br. 78 i od br. 84 do br. 110.
Trenutno je u toku sanacija oštećenog kolovoza u ulicama Nadmlini i Halilbašića.
Fotografije završenih ulica pogledajte ovdje
Ukupna vrijednost radova iznosi 388.454,44 KM, a finansira ih Općina Stari Grad.

  • Rekonstrukcija ulice Sarači

U ulici Sarači, čija je rekonstrukcija počela 20. marta, radovi teku planiranom dinamikom i radovi na postavljanju ivičnjaka, privode se kraju. Kada bude završeno postavljanje ivičnjaka, počet će postavljanje velike cijevi sredinom ulice na koju će se priključivati oborinska odvodnja. Po završetku tih radova pristupit će se izljevanju betonske ploče na kojoj će se vršiti popločavanje. Predviđa se da bi radovi na popločavanju trebali trajati 20-25 dana, a samim tim završetak radova očekuje se sredinom juna o.g.
Radove na rekonstrukciji ulice Sarači izvodi konzorcij „Mibral-Neimari“.U Saračima se radi kompletna izmjena infrastrukture, podzemnih instalacija, ploča, ivičnjaka...jednako kao što je prošle godine urađena rekonstrukcija ulice Bravadžiluk. Vrijednost ove investicije iznosi cca 820.000,00 KM.
 


 

  • Izgradnja Bakr-babine džamije

Izgradnja Bakr-babine džamije, na lokalitetu At mejdana, ušla je u završnu fazu.
U džamiji se trenutno izvode enterijerski radovi. Uskoro se počinje sa ugradnjom malih kamenih blokova kojim će biti obloženi prozori. U završnoj fazi je postavljanje plafona i oblaganje munare kamenom. Uskoro će početi radovi na potkovu, a nakon toga i limarski radovi. Prema riječima arhitekte Mufida Garibije, završen je tzv. grubi dio fasade sa aplikacijama, a slijedi postavljanje kamenih blokova i finalnog sloja fasade.
Kako kaže Garibija, na zahtjev Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, pored Bakr-babine džamije gradi se galerija u kojoj će biti izloženi arheološki eksponati pronađeni tokom iskopavanja u parku. Uz samu galeriju će se nalaziti i mala abdesthana. Trenutno se završava zidanje galerije, a uskoro će početi radovi na krovnoj konstrukciji koja će biti od istog materijala kao i krovna konstrukcija džamije. Gradnju džamije finansira turski grad Bursa.
 

Bakrbabina džamija Abdesthana


 

  • Arheološki park At mejdan

Projekat “Arheološki park At mejdan” je završnoj fazi. Nakon izdavanja potrebnih dozvola, počet će gradnja potpornog zida oko cijelog parka. Nakon toga, počet će radovi na sanaciji arheološkog parka koje će voditi Kantonalni zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog nasljeđa.
 

 

  • Izgradnja stambenog objekta na Brusuljama

Počelo je postavljanje krovne konstrukcije na objektu koji se gradi na Brusuljama.
U oktobru, 2010. godine, postavljen je kamen-temeljac za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja Brusulje. Podsjećamo, riječ je o objektu koji je namijenjen za trajno stambeno zbrinjavanje 9 interno raseljenih porodica iz Starog Grada.
Radnici firme “Almi transport”, d.o.o Zenica, koja je izvođač radova, drže se planirane dinamike i, prema informacijama sa terena, završeni su vanjski zidovi kompletnog objekta (spratovi i potkrovlje), a radi se o betonskim, tzv. AB konstruktivnim zidovima, sa razvedenim elektroinstalacijama. U toku je postavljanje krovne konstrukcije, što bi trebalo trajati 7-10 dana. Uporedo sa postavljanjem krovne konstrukcije počet će građevinsko-zanatski radovi unutar objekta, postavljanje hidroizolacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija i sl.
Ukupna vrijednost investicije je 595.000,00 KM.
Investitori ovog projekta su Kanton Sarajevo - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Općina Stari Grad Sarajevo, dok je implementator projekta Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International.
 

 

  • Izgradnja poslovnog objekta Kvadrant XII

U toku je završna faza malterisanja unutrašnjih površina zidova na svim etažama objekta Kvadrant XII, te ugrađivanje fasadnih otvora na objektu. Osim toga, vrše se izolaterski radovi u mokrim čvorovima i polaganje podnog grijanja. U podrumskoj etaži u toku su pripreme za postavljanje podne keramike. Uskoro počinju radovi na vanjskom uređenju objekta sa sjeverne strane, iz pravca ulice Dženetića čikma (AB zidovi, betonski šahtovi i sl).
Kvadrant 12 je najveći investicioni projekat koji je Općina Stari Grad pokrenula u prošloj godini, tačnije 31.05.2010. godine. Riječ je o poslovnom objektu u ulici Mula Mustafe Bašeskije čija će spratnost biti kao i kod susjednih: prizemlje, I i II sprat i potkrovlje.
Kvadratura objekta je oko 2000 m2, a predviđen je i manji parking sa 16 parking mjesta. Veći dio prostora biće iskorišten za prodajni prostor : supermarket sa skladištem i podrumom, servisnim dijelovima itd.
Rok za završetak radova bila je jedna godina, no zbog problema kod obezbjeđenja građevinske jame i susjednih objekata, prije samog početka gradnje, rok je produžen za 45 dana. Vrijednost investicije je cca 3 miliona KM, a investitor je Općina Stari Grad.
 

 

  • Rekonstrukcija dionice puta Faletići-Višegradska kapija

Pripremni radovi na rekonstrukciji dionice puta Faletići-Višegradska kapija počet će naredne sedmice i podrazumijevaju snimanje sve četiri dionice, definisanje oštećenja na putu i načina sanacije. Pripremni radovi trajat će sedam dana i odmah nakon toga pristupit će se radovima na sanaciji.
Glavni zadatak ovog projekta je izgradnja i sanacija putnog pravca Faletići-Višegradska kapija: I dionica od objekta džamije do kombi okretnice u Faletićima u dužini od 134m, II dionica od kombi okretnice Faletići do kasarne Faletići u dužini od 1000m, III dionica od kasarne Faletići prema objektu Mjesne zajednice u ul.Sarajevskih Gazija u dužini od 190m, i IV dionica od kraja treće u ulici, Baruthana br.42 do objekta Mjesne zajednice. Radove na rekonstrukciji vršit će firma GP „Put“d.o.o. Sarajevo.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u okviru projekta za dodjelu pomoći iz oblasti održivog povratka, izdvojilo je sredstva u iznosu od cca 300.000,00 KM za rekonstrukciju dionice puta Faletići-Višegradska kapija, Naime, Općina Stari Grad je konkurisala na Javni poziv pomenutog Ministarstva za dodjelu pomoći iz oblasti održivog povratka i predložila projekat „Sanacija puta Faletići- Višegradska kapija“, u namjeri da se stvore infrastrukturni uslovi za brži i održivi povratak stanovništva na području općine Stari Grad Sarajevo- MZ „Mošćanica“.
 


 

  • Sanacija puta Zlatište - Širokača

Sanacija puta Zlatište – Širokača, koju sufinansiraju Općina Stari Grad Sarajevo i Opština Istočni Stari Grad, počet će sredinom maja o.g. Izvođača radova izabrala je Opština Istočni Stari Grad i radi se o firmi “Prijedor putevi”, A.D Prijedor, čiji će radnici izaći na teren već naredne sedmice. Rok za završetak radova je 15 dana, odnosno početak mjeseca juna. Općina Stari Grad u toku 2009. godine sanirala polovinu puta iz pravca Hambine carine, a Sporazum o sufinansiranju koji su potpisale dvije općine, omogućava sanaciju i rekonstrukciju preostalog dijela. Taj dio puta je u jako lošem stanju i nije nikada saniran u postratnom periodu.
Vrijednost ove investicije iznosi 58.000,00 KM, od čega Općina Stari Grad participira sa 35.000,00 KM, a Opština Istočni Stari Grad sa 23.000,00 KM.

 

 

  • Sanacija kuće u ulici Pastrma

Potpisan je Ugovor za izvođenje radova na hitnoj sanaciji građevinsko-zanatskih radova na stambenom objektu Pastrma 1-3. Ugovor je potpisan između Općine Stari Grad i firme „Al inženjering“ d.o.o. Sarajevo. Početak radova očekuje se uskoro.
Riječ je o kući koja je u ruševnom stanju prouzrokovanim požarom u kojem su izgorjela dva stana i krov kuće, a kao posljedica toga oštećena su i dva stana koja se nalaze ispod, tako da je objekat neuslovan. Dio sanacije izvršen je sredstvima od procijenjene štete koju je nadoknadilo Sarajevo-osiguranje, dok je ostatak sredstava obezbijedila Općina Stari Grad.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630