Svečana sjednica uz premijeru filma o Starom Gradu i dodjelu općinskih priznanja


05. 5. 2011

Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, u povodu 02.maja, Dana Općine Stari Grad, održana je jučer (04.05.2011.godine) u prepunoj Velikoj sali Općine. O posjećenosti sjednice i dobroj atmosferi koja je vladala najbolje svjedoče fotografije koje možete pogledati u fotogaleriji.
Nakon intoniranja državne himne, prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća, Rizah Avdić, najavivši uručenje poklona visokom predstavniku u BiH, nj.e. Valentinu Inzku. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, istakao je kako je Inzko uvijek bio prijatelj ove Općine i stoga je Svečana sjednica idealna prilika da mu se Općina zahvali za to. Visokom predstavniku je uručen srebrni etui za vizit kartice, sa posvetom, ručni rad.
 


Sjednicu je zvanično otvorio predsjedavajući Avdić, na početku se zahvalivši prisutnima na dolasku, a posebno istakavši kako je Općina počastvovana dolaskom značajnih gostiju poput nj.e. Inzka, gradonačelnika turskog grada Bursa Redžepa Altepea, delegacije turske Općine Seldžuk, kao i makedonske Općine Karpoš, te brojnih ambasadora, predstavnika federalnih i kantonalnih vlasti, vjerskih zajednica i drugih. Minutom šutnje i Fatihom pozvao je na sjećanje na sve tragično stradale tokom agresije na BiH, a u svom pozdravnom obraćanju, predsjedavajući je podsjetio na važnost 02.maja u odbrani Starog Grada i Sarajeva.
Načelnik Hadžibajrić je, pozdravivši prisutne, iskoristio priliku da uputi čestitku i Općini Centar Sarajevo, s obzirom da i ta Općina 02.maj obilježava kao svoj dan, te da svim prisutnim predstavnicima medija čestita Svjetski dan slobode medija i zahvali im se na objektivnom izvještavanju i praćenju aktivnosti naše Općine. Načelnik je, pozdravivši goste iz Turske, još jednom istakao da je ova prijateljska zemlja u posljednje dvije godine učestvovala u finansiranju projekata općine Stari Grad u ukupnom iznosu od 1,4 miliona KM, što je mnogo više od drugih nivoa vlasti.
 


Nakon obraćanja uslijedila je premijera dokumentarnog filma “Stari Grad: u srcu Sarajeva” u kojem je prikazana njegova prošlost, period nastanka, uspona i padova, pa sve do današnjih dana, te kako Stari Grad vide oni koji žive u njemu, poznati i manje poznati, sasvim obični ljudi. Dokumentarni film urađen je u produkciji Hayat TV.
Po završetku filma, pristupilo se dodjeli općinskih priznanja i povelja. Općinske povelje sa zlatnim štitom dobili su Narcisa Kevčija i Samir Čelik. Povelju sa grbom Općine Stari Grad dobili su Mehmed Kalajdžisalihović, Nihad Halilbegović i Apoteka “Vratnik”. Priznanje ZLATNI SEBILJ ove godine su dobili gradonačelnik Burse Redžep Altepe i PVB Kantona Sarajevo – Odjeljenje Baščaršija. Policajac godine je Nihad Čaušević, a naknadno je uručena još jedna općinska povelja sa srebrnim štitom (dodijeljena još 1999. godine) Salemu Čengiću. Zahvalnice Općine Stari Grad dodijeljene su Nijazu Alispahiću, Ambulanti porodične medicine “Medrese”, žžematskim odborima Careve i Gazi Husrev-begove džamije, Asocijaciji mladih SDA i Uzeiru Skaki. Biografije nagrađenih pročitajte ovdje.


U ime svih dobitnika zahvalio se Nihad Halilbegović, a prisutnima se prigodnim govorom obratio i Redžep Altepe, koji je iskoristio priliku da uruči prigodne poklone načelniku Hadžibajriću i predsjedavajućem Avdiću, te najavio nastavak saradnje sa Općinom. 


U revijalnom dijelu programa koji je uslijedio, prisutne je zabavljao naš istaknuti umjetnik Hari Varešanović koji je, u pratnji KUD“Baščaršija“, izveo sevdalinke „Svuda se sunce rađa“ i „Mujo kuje“.


Po završetku sjednice, prisutni su uživali u prigodnoj zakuski koju su omogućili prijatelji Općine: Aščinica ASDž (Sadeta Ajdinović), Buregdžinica ASDž (Izet Munasipčić), Ćevabdžinica „Željo“ (Šahin Memeti), Slastičarna „Sport“ (Bahtir Fidani), Slastičarna „Saraj“ (Naser Miftari) i butik „Badem“ (Dino i Adem Miftari).
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630