Uspostavljena saradnja između Općina Stari Grad i Karpoš (Makedonija)


04. 5. 2011

Predstavnici Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Karpoš Skoplje danas su potpisali Sporazum o saradnji između ove dvije općine. U ime Općine Stari Grad Sporazum je potpisao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, a u ime Opštine Karpoš Trifun Trifunovski, predsjednik opštinskog Savjeta. Sporazum o saradnji, koji će se prije svega temeljiti na poslovno-tehničkoj i kulturno-sportskoj osnovi, potpisan je u Općini Stari Grad i to na Dan ove sarajevske općine.
Načelnik Hadžibajrić podsjetio je kako je potpisivanju Sporazuma prethodila posjeta delegacije Opštine Karpoš.
 


„Prije dva mjeseca posjetio nas je gradonačelnik Karpoša i tada smo se dogovorili da ćemo u narednom vremensku periodu pristupiti potpisivanju Sporazuma. Opština Stari Grad je u posljednje dvije godine određene sporazume potpisala sa opštinama iz četiri države bivše Jugoslavije, počevši od Kosova preko Crne Gore, Makedonije, pa do Slovenije. Opština Stari Grad je otvorena za svaki vid saradnje između opština na prostorima bivše Jugoslavije“, istakao je Hadžibajrić.
Naglasio je kako je sa Opštinom Karpoš već dogovorena posjeta sportista iz Starog Grada.
„Posjeta će biti organizirana najvjerovatnije u junu ove godine, a Opštinu Karpoš posjetit će učenici osnovnih i srednjih škola. Opština Karpoš organizirat će sportske turnire na kojima će učestvovati i naši učenici“, rekao je Hadžibajrić, podsjetivši kako je Opština Stari Grad, kao zaštitnik multikonfesionalnosti i multitradicionalnosti, danas potpisala Sporazum o saradnji sa Opštinom Karpoš, u kojoj je većinsko pravoslavno stanovništvo.
Trifunovski je nakon svečane ceromonije potpisivanja Sporazuma kazao kako su ovakvi vidovi saradnje ključ za uspjeh.
„Na ovakav način možemo pomoći našim građanima. Na osnovu razmjene iskustava i znanja možemo im pružiti kvalitetnije usluge. Vrlo sam srećan što sam opet došao u vaš lijepi grad i vašu lijepu državu. Slični smo narodi. Imamo sličan mentalitet. Siguran sam da će ova saradnja dati pozitivne rezultate“, kazao je Trifunovski.
Potpisivanju Sporazuma o saradnji prethodile su odluke Općinskih vijeća Starog Grada i Karpoša.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630