Projekat „Slušajmo i učimo o Evropi“ u Starom Gradu


29. 4. 2011

Predstavnici Evropskog pokreta u BiH i Centra za obrazovanje i demokratiju jučer (28.04.2011.) su u Općini Stari Grad potpisali Memorandum o saradnji i razumijevanju. Potpisivanje ovog Memoranduma nastavak je realizacije projekta „Slušajmo i učimo o Evropi“, kojeg u šest bh. gradova, uz finansijsku podršku ambasade Češke u BiH, realizira Evropski pokret u BiH.

Memorandumom, čijem su potpisivanju prisustvovali Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, češki ambasador u BiH Tomas Szunyog i pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH Nedeljko Masleša, ozvaničen je početak realizacije projekta „Slušajmo i učimo o Evropi“ i u Općini Stari Grad.
Hadžibajrić je istakao kako je Stari Grad prva općina u BiH koja je bila domaćin potpisivanja ovog sporazuma.
„Općina Stari Grad prepoznatljiva je po specifičnoj tradiciji, multikulturalnosti i u tom pravcu bit će usmjerene naše buduće aktivnosti. Aplicirat ćemo prema ovim nevladinim organizacijama i ambasadi Češke u BiH kako bismo sve naše aktivnosti priveli kraju i sproveli u djelo što je i najvažnije“, kazao je Hadžibajrić, naglasivši kako će vrata Općine Stari Grad širom biti otvorena i ubuduće za sve slične aktivnosti i ideje. 

Ambasador Szunyog rekao je kako je sretan zbog sastanka s načelnikom Hadžibajrićem, jer se upravo rezidencija i ambasada Češke nalazi u Starom Gradu, ali i zbog razgovora o evropskim integracijama.
Adnan Branković, izvršni direktor Centra za obrazovanje i demokratiju, zahvalio se načelniku Hadžibajriću što je omogućio da potpisivanje Memoranduma bude upriličeno u Općini Stari Grad.
„Drago mi je što je načelnik Hadžibajrić spreman da nam pomogne i zahvaljujem se rukovodstvu Evropskog pokreta u BiH koji su u nama prepoznali jakog partnera za realizaciju jakih i unikatnih ideja“, kazao je Branković.
Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH i Masleša, napomenuli su kako bez saradnje vladinog i nevladinog sektora, lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija nema uspjeha BiH na putu evropskih integracija.
Potpisnici Memoranduma danas su posjetili Bošnjačku gimnaziju i sa učenicima razgovarali o bh. putu ka EU.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630