Načelnik Hadžibajrić posjetio proizvodni pogon butika „Badem“


27. 4. 2011

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, tokom vikenda posjetio je proizvodni pogon butika „Badem“ u Lapišnici. Butik „Badem“ je već pola stoljeća dio Baščaršije i starog jezgra grada. Načelnik Hadžibajrić s domaćinima razgovarao je o nastanku i usponu butika, te se upoznao s njegovom proizvodnom djelatnošću i asortimanom.
Butik „Badem“ otvoren je davne 1957. godine u maloj radnji u srcu Baščaršije i prodajni asortiman bile su košpice, sjemenke suncokreta, leblebije. Uspješnim rukovođenjem i bezrezervnim zalaganjem tri generacije porodice Miftari ovaj butik postao je dio tradicije Sarajeva i, osim na tržište glavnog grada, proširio se i na tržište cijele BiH. Od '50-ih godina do danas otvoreno je niz butika u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli, Visokom, kao i veliki proizvodni pogon u Lapišnici, gdje nastaju svi proizvodi koji su kupcima dostupni u ovim radnjama.
Faredin Miftari, direktor proizvodnog pogona „Ga-Me-Ha“ istakao je kako je samo u Sarajevu u tri butika i u proizvodnom pogonu zaposleno 23 osobe, te da u skorijoj budućnosti planiraju zaposliti još pet osoba.

 


„Riječ je o porodičnom biznisu kojeg je započeo naš dedo, nastavio naš rahmetli otac i preuzeo moj brat, sestra i ja. Proizvodimo konditorske proizvode (rahat lokum, tahan halvu, čokoladirane bademe, lješnjake.....), a sirovine nabavljamo iz cijelog svijeta“, istakao je Miftari.
Kazao je kako u radnjama ove prodavnice kupci mogu naći na desetine različitih artikala, te da u proizvodnom pogonu mjesečno najmanje bude proizvedeno po 10 tona svakog proizvoda.
„Sad se trenutno baziramo na proizvodnju zdrave hrane, odnosno na hladna cijeđena ulja“, kaže Miftari, dodavši kako su njihovi proizvodi uspješno plasirani u cijeloj FBiH i da već ulaze na tržište RS.
„Iako imamo pozive iz različitih zemalja još nismo počeli izvoziti na strano tržište. Prvo želimo da budemo što stabilniji u BiH, nakon čega ćemo se bazirati i na izvoz“, rekao je Miftari.
Faredin Miftari vjeruje da je moguć uspjeh u BiH, što potvrđuje i uspješnim primjerom svoje porodice.
„Tajni za dobar i uspješan biznis nema. Postoji samo jedna formula: rad i kvalitet“, kazao je Miftari.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630