Podignuto spomen-obilježje u parku At mejdan


26. 4. 2011

U sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo, danas je u parku At mejdan upriličeno otvaranje spomen-obilježja civilnim žrtvama Dževadu Resiću (1961.godište) i Senadu Šećeroviću (1956.godište) stradalim u civilnom automobilu koji se kretao iz pravca Bistrika, 26.04.1992. godine, u pucnjavi iz tadašnje kasarne II armijske oblasti JNA. Spomen-obilježje podigla je Općina Stari Grad, a otvorili su ga Šemsa Šećerović, majka stradalog Senada Šećerovića i Mujo Resić, otac stradalog Dževada Resića.
 



Otvaranju spomen-obilježja prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen koji je otkrio da je Senad Šećerović bio sekretar Gradskog odbora, a Dževad Resić im je bio zajednički prijatelj, dodavši da zbog toga današnji događaj za njega nije čast, nego vrlo žalostan trenutak.
“Ovo je žalostan trenutak za roditelje i porodice ovih poginulih mladića, koji su u cvijetu mladosti, u 31. i 36. godini života, zločinačkim poduhvatom ubijeni. Resić i Šećerović pripadaju prvim nevinim žrtvama Sarajeva. Sa načelnikom Hadžibajrićem smo se dogovorili da ovo spomen-obilježje bude privremeno, a u toku godine ćemo na istom mjestu napraviti trajno obilježje,” istakao je Behmen.
Mujo Resić, otac stradalog Dževada se zahvalio svima koji su doprinijeli podizanju ovog spomen-obilježja, naglasivši da je ono podignuto tačno na mjestu gdje su poginuli. “Hvala Bogu pa je konačno podignuto ovo spomen-obilježje. Naša djeca su poginula ispred vrata kasarne JNA, u pucnjavi sa transportera kojim je komandovala jugoslovenska armija.To se ne smije zaboraviti i hvala svima koji su danas sa nama,” rekao je Resić.
 


Istakavši da se vrlo dobro sjeća datuma kada su Resić i Šećerović ubijeni, načelnik Hadžibajrić je rekao kako bi bilo dobro da su se ovakva mjesta i ranije počela obilježavati, ne samo u Starom Gradu, nego i cijelom Sarajevu. “Kako vrijeme prolazi, sve više zaboravljamo šta nam se desilo u periodu agresije od ’92 do ’95-e godine, a to ne smijemo dozvoliti. Zahvaljujem se svima koji su došli da odaju počast ovoj dvojici momaka i zaželio bih sabur i smiraj njihovim roditeljima i porodicama, da pokušaju prebroditi njihov gubitak, tj. njihova ubistva,” rekao je Hadžibajrić.
“Nakon 19. godina od pogibije mog rahmetli supruga, postavljaje ovog spomen- obilježja je od velikog značaja za cijelu našu porodicu. Ovin putem se mnogo zahvaljujem Općini Stari Grad koja obilježila mjesto pogibije,” izjavila je Enisa Šećerović, supruga ubijenog Senada.
Vijence i cvijeće na spomen-obilježje položili su gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, te brojni prijatelji i rodbina.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630