Potpisani Sporazumi o saradnji Općine Stari Grad sa nevladinim / neprofitnim organizacijama


15. 4. 2011

U Općini Stari Grad, danas (15.04.2011. godine) su potpisani Sporazumi o saradnji Općine Stari Grad sa nevladinim/neprofitnim organizacijama. Cilj ovog sporazuma je da se dugogodišnja podrška u razvoju nevladinog sektora na ovoj teritoriji uredi ovim aktom, a sve u cilju zajedničkih vrijednosti koje ostvaruje nevladin i javni sektor, sa jasnim, efikasnijim i transparentnijim procedurama međusobne saradnje i partnerstva.
Sporazume su potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad prof.dr. Rizah Avdić i predstavnici nevladinih organizacija koje djeluju na području općine Stari Grad Sarajevo.
 


Predsjedavajući Avdić je podsjetio da je ovaj Sporazum razmatralo i jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće na prošloj sjednici. „Nadam se da ćemo poslije ovog sporazuma imati još bolju i precizniju saradnju sa NVO, te da će biti sve kako treba,“ rekao je Avdić.

„Najpozitivniji dio ovog sporazuma je i da će nevladine organizacije u narednom vremenskom periodu ravnomjerno učestvovati u odobravanju budžetskih sredstava namijenjenih nevladinom sektoru. Jednostavno, na ovaj način ćemo pokušati da uvedemo određeni red u podjelu budžetskih sredstava namijenjenih u te svrhe“, istakao je načelnik Hadžibajrić. On je napomenuo da bi se sve općine u BiH, kao i sve budžetske institucije, trebale povesti za ovim primjerom kako bi ubuduće budžetska sredstva mogli raspoređivati što pravilnije i ekonomičnije.

 


Na području Starog Grada djeluje više od 100 nevladinih organizacija. Do sada su s Općinom Stari Grad sarađivali bez Sporazuma ili drugog pravnog akta. Potpisivanjem ovog Sporazuma dosadašnja saradnja Općine Stari Grad i nevladinih organizacija će biti snažnija i transparentnija i bit će ispoštovani zahtjevi EU koji se odnose na saradnju općine i nevladinog sektora na principima integrisanog razvoja.  

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630