Još tri dana do početka rekonstrukcije Sarača


17. 3. 2011

Rekonstrukcija ulice Sarači, najprometnije baščaršijske ulice, počet će za tri dana, tačnije 20.marta, kako je i najavljeno. Podsjećamo, u Saračima će se, pored popločavanja, raditi i zamjena svih instalacija: vodovodne, elektro, plinske, telefonske i oborinske kanalizacije. Izvođač radova je Konzorcij „Mibral-Neimari“, a vrijednost ovog projekta je 819.000,00 KM. Rok za završetak radova je 75 kalendarskih dana.

 



Sarači kroz historiju

U vrijeme nastanka Baščaršije, kada je Isa-beg Ishaković sagradio han i brojne dućane, većina stanovnika je živjela kod Careve džamije koja je bila s druge strane Miljacke, pa je Isa-beg izgradio i most koji je povezivao ovo naselje s ekonomskim centrom grada. Na samom ulazu u Baščaršiju formirala se čaršija Bazardžana, na zapadnoj strani Kazaza i na sjeveru Sarača-Sedlara (današnja ulica Sarači).
 



Kako se veliki broj zanatlija udruživao u esnafe, tako se i sama Čaršija dijelila na ulice u kojima bi prevladavale srodne zanatske radnje. Ulice su zbog toga dobile nazive poput: Sarači, Kovači, Kazandžiluk... Prema nekim procjenama u to doba je bilo oko 12. 000 dućana.
Godine 1660. Sarajevo je bilo prava metropola i drugi najvažniji grad u Osmanskom carstvu. Dolaskom Austro-Ugarske na ovo područje pojavila se i potreba stranih arhitekata da od Sarajeva naprave evropski grad. To im je pošlo za rukom nakon velikog požara koji je uništio sve osim ovog dijela Čaršije koji i dan danas postoji, tako da i danas, na kraju ulice Ferhadija, počinje granica između starog i "modernog" dijela grada ( u narodu je ta granica prepoznatljiva kod “Slatkog ćošeta” odakle je su i počeli radovi u pravcu Baščaršijskog trga).
 


Ulica Sarači nalazi se u veoma lošem stanju. Prema dostupnim informacijama, posljednji put je rekonstrukcija ulice Sarači izvršena pred početak Olimpijade u Sarajevu, dakle početkom ’80-ih godina. Krenuvši od te pretpostavke, Općina Stari Grad pokrenula je rekonstrukciju ove ulice prvi put nakon 30 godina.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630