Uskoro počinje rekonstrukcija dionice puta Faletići-Višegradska kapija


17. 3. 2011

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u okviru projekta za dodjelu pomoći iz oblasti održivog povratka, izdvojilo je sredstva u iznosu od cca 300.000,00 KM za rekonstrukciju dionice puta Faletići-Višegradska kapija, općina Stari Grad. Naime, Općina Stari Grad je u aprilu prošle godine konkurisala na Javni poziv pomenutog Ministarstva upućen općinama, gradovima u BiH, Distriktu Brčko, udruženjima građana povratnika, vjerskim zajednicama, mjesnim zajednicama i zadrugama za dostavu prijava u svrhu dodjele pomoći iz oblasti održivog povratka.
 




Općina Stari Grad je predložila projekat „Sanacija puta Faletići- Višegradska kapija“, u namjeri da se stvore infrastrukturni uslovi za brži i održivi povratak stanovništva na području općine Stari Grad Sarajevo- MZ „Mošćanica“.
Može se reći da veći dio sadašnjeg stanovništva apliciranog područja Faletići- Višegradska kapija, lokaliteta Gornjeg i Donjeg Bioska ima status povratnika. Putna infrastruktura i povezanost ovih područja sa centrom grada je loša, te postoji ozbiljna bojazan da sve ono što je do sada učinjeno na polju povratka bude uzaludno, zbog nepostojanja osnovnih uslova za održivi povratak.
 




Projektom je predviđena izgradnja i sanacija putnog pravca Faletići- Višegradska kapija na području Općine Stari Grad Sarajevo, MZ „Mošćanica“, koji je trenutno u lošem stanju zbog neadekvatne uređenosti podloge, neregulisanja odvodnje površinskih voda, dotrajalosti asfaltne podloge sa velikim brojem udarnih rupa. Odvijanje saobraćaja motornih vozila, poljoprivrednih mašina i gradskog prevoza je otežano. Oštećenja su na većem dijelu puta i to otežava normalno odvijanje kako pješačkog tako i motornog saobraćaja.
Glavni zadatak ovog projekta je izgradnja i sanacija putnog pravca Faletići-Višegradska kapija: I dionica od objekta džamije do kombi okretnice u Faletićima u dužini od 134m, II dionica od kombi okretnice Faletići do kasarne Faletići u dužini od 1000m, i III dionica od kasarne Faletići prema objektu Mjesne zajednice u ul.Sarajevskih Gazija u dužini od 190m, dok će IV dionica tek biti definisana.

 



Općina je krajem prošle godine provela postupak nabavke i izbora izvođača sa kojim je sklopljen Ugovor o početku radova. Radove na rekonstrukciji puta počet će firma GP „Put“d.o.o. Sarajevo, a vrijednost radova je cca 198.000,00 KM (prve III dionice). U januaru ove godine proveden je postupak nabavke – nastavka radova na rekonstrukciji saobraćajnice Baruthana – Faletići – IV dionica, u vrijednosti od cca 100.000,00 KM, a najpovoljniji ponuđač i ovaj put je bila firma GP „Put“d.o.o. Sarajevo, tako da će oni izvoditi sve radove.
Radovi na rekonstrukciji pomenute saobraćajnice počet će odmah po završetku procedure i sticanju povoljnih vremenskih uslova.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630