Renovirana koncertna i plesna dvorana KUD Baščaršija


27. 10. 2024

U prostorijama Kulturno umjetničkog društva “Baščaršija” upriličen je sastanak između načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengića i koordinatora Turske agencije za saradnju i koordinaciju Erdinç Işıka.

Uz pomoć TIKA-e, privode se kraju radovi na projektu renoviranja i opremanja radne sale KUD “Baščaršija”.

"Zahvalni smo TIKA-i na podršci realizacije ovog projekta. Ova agencija se nebrojeno puta pokazala kao prijatelj naše općine i nadamo se da će tako biti u budućnosti. Za nas je veoma važno ulaganje u kulturu, zbog čega sam ponosan da smo u 10 mjeseci riješili problem korištenja zgrade u Jelića ulici koji je trajao decenijama”, istakao je načelnik Čengić.

Podsjetio je da osim ove pomoći od strane TIKA-e za KUD “Baščaršija”, nedavno je realizovan i program podrške za DVD Vratnik od strane Grada Istanbula što je bio rezultat nedavne posjete načelnika Istanbulu.

Ovo je drugi projekt koji TIKA realizuje sa ovim društvom, u svrhu podrške očuvanju kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. 2021. godine je obnovljen i opremljen fundus nošnji i radionica KUD “Baščaršija”.

Načelnik Čengić je sa koordinatorom Işıkom razgovarao o svim značajnim projektima koje je TIKA ranije podržala prilikom realizacije u Općini Stari Grad, te su razmijenili ideje i o potencijalnim budućim projektima.

Iako KUD postoji decenijama, prvi put ove godine riješeno im je pitanje zakupa prostorija koje koriste u ulica Jelića na koje pravo raspolaganja ima Općina Stari Grad. U skladu sa važećim zakonskim propisima utvrđena im je simbolična zakupnina u iznosu od jedne konvertibilne marke po kvadratu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630