Načelnik Čengić: “Saradnju sa Makarskom želimo podići na veći nivo”


25. 10. 2024

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, predvođena načelnikom Irfanom Čengićem te vijećnicima Muamerom Mekićem i Emirom Bićom posjetila je Makarsku na poziv gradonačelnika Zorana Paunovića povodom proslave Dana grada, koji je otvoren otkrivanjem spomenika Ribaru na Rivi.

Proslava Dana grada uključivala je višednevne kulturne i zabavne aktivnosti, s posebnim naglaskom na tradicionalni program na Kočićevom trgu, gdje su posjetioci uživali u Mega torti i nastupima Gradske glazbe Makarska te HKGD Podstrana. Gradska uprava stavila je naglasak na lokalnu kulturu, tradiciju, gastronomsku ponudu i bogatu historiju grada.

U sklopu proslave, održan je sastanak sa gradonačelnikom Paunovićem i Svečana sjednica Gradskog vijeća u Apfel Areni, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Na sjednici su dodijeljena javna priznanja Grada Makarske.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, obratio se prisutnima u ime svih predstavnika gradova prijatelja, ističući važnost saradnje i zajedništva među gradovima.

"Smisao partnerskih gradova i općina jeste da zajednice koje predstavljamo imaju povezanost i obostrani benefit. Naše dvije lokalne zajednice godinama sarađuju, a sada želimo tu saradnju podići na veći nivo kroz zajedničku realizaciju projekata iz EU fondova. Povezanost Starog Grada i Makarske odnosno Sarajeva i Dalmacije se najbolje vidi kroz statistike o broju turista iz naših zajednica u Kantonu Sarajevo i Makarakoj rivijeri”, naglasio je načelnik Čengić.

Načelnik Čengić održao je sastanak sa predstavnicima Makarske razvojne agencije na kojem su razgovarali o konkretnim mogućnostima realuzacije peojekata koji će biti finanairani od strane EU fondova.

Bogati program proslave Dana grada Makarske završio je koncertom Zlatana Stipišića Gibonnija na Kačićevom trgu, koji je okupio veliki broj posjetilaca i građana.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630