Općina Stari Grad će biti uz ljude Konjica i Jablanice


24. 10. 2024

Danas je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić sa delegacijom i pomoćnikom za civilnu zaštitu posjetio poplavom pogođena područja Konjic i Jablanicu i sastao se sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem i načelnikom Damirom Šabanovićem.

Obje općine podnijele su zahtjev za dodjelu jednokratne pomoći za hitne intervencije za ublažavanje i saniranje štete na pogođenim područjima općina nastale uslijed obilnih padavina 4. oktobra ove godine. Načelnik je istakao spremnost i opredjeljenost Općine da pomogne, te da se pozitivno odgovori na podenesene zahtjeve uz prethodno ispunjavanje zakonom propisanih uvjeta, te dostavljanje obavezne dokumentacije. 

“Prije svega smo došli da vidimo situaciju i da podržimo i gradonačelnika i načelnika i njihove službe civilne zaštite u aktivnostima, jer sada predstoji period kada će trebati organizovati dosta novca i materijalnih sredstava da bi se otklonile štete i posljedice koje su nastale zbog elementarne nepogode. Mi smo tu i stavljamo na raspolaganje sredstva Civilne zaštite Stari Grad u skladu sa zakonom i to ćemo uraditi u narednih nekoliko sedmica”, naglasio je načelnik Čengić.

Načelnik Čengić podsjetio je da su pripadnici službi Općine Stari Grad bili među prvima na terenu u Jablanici i Konjicu u potragama, spašavanju i čišćenju, a da je sada fokus na obnovi i pomoći za dugoročan smještaj ljudi.

"Koordinacija između nivoa vlasti je ključna za zaštitu stanovništva. Upravo općina Stari Grad je ugrožena zbog ljudskog nemara u susjednoj općini na Trebeviću i ne može ništa učiniti sama da riješi taj problem", naglasio je načelnik Čengić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630