Zahvalnice vijećnicima za podršku inicijativi o nazivu “Trg Prve brigade policije”


26. 9. 2024

Općinsko vijeće Stari Grad je 27. januara 2022. godine donijelo odluku koja odražava duboko poštovanje prema herojima naše zajednice i grada. 16 vijećnika tog saziva Općinskog vijeća diglo je ruke za usvajanje inicijative za dodjelu naziva “Trg Prve brigade policije” trgu iznad podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića. Na taj način, odata je počast pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad, čija je hrabrost i posvećenost ostavila neizbrisiv trag u odbrani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.
 
Ova policijsko-vojna formacija, sastavljena od 1.230 boraca, boreći se na svim ratištima naše domovine, pokazala je nevjerojatnu hrabrost i požrtvovanje. Nažalost, 44 heroja iz redova ove brigade položili su svoje živote, a 20 njih je odlikovano najvećim ratnim priznanjem. Njihova žrtva nije zaboravljena, a njihova borba ostaje inspiracija za sve nas.
 
Danas su članovi Udruženja Prva brigada policije Stari Grad, u njihovim prostorijama izrazili zahvalnost vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu. Njihovih 16 glasova bila su znak zajedništva, sjećanja i časti prema onima koji su se borili za našu slobodu.
 
Predsjednik Udruženja, Alija Jašarević, istakao je značaj ove odluke i izrazio svoju zahvalnost onima koji su i pored svih opstrukcija imali dovoljno hrabrosti da odaju počast onima koji su dali živote za našu budućnost.
 
“Ova odluka je simbol otpora, hrabrosti i ponosa koji nas obavezuje da njegujemo sjećanje na naše heroje. U ovim teškim vremenima, neka “Trg Prve brigade policije” uvijek bude mjesto okupljanja, sjećanja i ponosa za sve generacije koje dolaze. Zajedno, sa zahvalnošću prema našim borcima, gradimo bolju budućnost”, istakao je Jašarević.
 
Zahvalnice su dodijeljene vijećnicima Vedranu Dodiku, Almi Hasanović, Muameru Mekiću, Vedadu Deljkoviću, Srđanu Simonoviću, Almedinu Miladinu, Ajdinu Holjanu, Emiru Bići, Vedadu Šahoviću, Anisi Bašović-Čengić, Aliji Begiću, Maliku Garibiji, Damiru Saračeviću, Adnanu Smajoviću, Adiju Zahiragiću i Almedini Pašalić Zukorlić.
 

Ovom prilikom, načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Irfanu Čengiću dodijelili su i počasnu značku Udruženja zbog, kako su naglasili, njegovog velikog doprinosa i podršci njihovom radu otkako je preuzeo mandat načelnika.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630