Osuda napada na Katedralu


28. 2. 2011

 Predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Općine Stari Grad (pomoćnik načelnika Sakib Avdibegović, te savjetnici načelnika Mehmedalija Huremović, Suad Berbić i Ismet Hadžić) i Grada Sarajeva, te predstavnici vjerskih zajednica (pravoslavne, islamske, katoličke i jevrejske) posjetili su danas Katedralu Srca Isusova. Povod posjete bio je obilazak prostorija, u koje su nepoznati počinioci provalili u noći sa 23. na 24. februar 2011. godine. Svi prisutni su osudili ovaj vandalski čin sa nadom da će u budućnosti sa zajedničkim naporima obezbijediti bolju zaštitu svih vjerskih zajednica širom BiH, kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali.


Ante Meštrović, rektor sarajevske Katedrale obratio se prisutnima ispred Katedrale riječima:
„Kako je i poznato dogodila se provala u sarajevsku Katedralu koja je majka svih crkava vrhbosanska nadbiskupije, a koja je zaštićeni nacionalni spomenik BiH. Ova provala svakako izaziva u nama pitanje: „Šta je to sa nama da se tako ulazi u jedan spomenik koji je nacionalni, vjerski i jedan od glavnih ovdje u Sarajevu“? Ovo nam pokazuje da ljudi koji to rade nemaju nikakvog poštovanja prema nečemu što je sveto, te da ne poštuju istinske nacionalne vrijednosti. Postavljam pitanje vlasti: političarima, organima sigurnostima i onima koji se bavi odgojom i obrazovanjem, šta možemo učiniti da budemo sigurni, mi i naša imovina?
Prisutnima se obratio i pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Sakib Avdić, riječima:
„Kao što znate, Općina Stari Grad već decenijama gaji tradiciju međuvjerskog i međunacionalnog zajedništva. Zakonodavna i izvršna vlast Općine Stari Grad izražava žaljenje zbog ovog slučaja. Mi podržavamo ovakva okupljanja koja osuđuju nasilje, rad organa reda MUP-a i policije, te pravosudnih organa. Svako nedjelo, pa i ono najmanje, treba osuđivati. Sve vjerejske zajednice na području Općine znaju da imaju punu podršku od načelnika Općine Ibrahima Hadžibajrića, kao i zakonodavne i izvršne vlasti Općine“, rekao je Avdibegović.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630