Proslavljen rođendan „Sarajevske kocke“


25. 2. 2011

 U Općini Stari Grad danas je održana svečana proslava godišnjice prvog zvaničnog općinskog suvenira, “Sarajevske kocke”. Prvom rođendanu “Sarajevske kocke”, pored načelnika Ibrahima Hadžibajrića i autora Aida Rifatbegovića, prisustvovali su i vijećnici OV Stari Grad, pomoćnici i savjetnici načelnika, gosti i brojni predstavnici medija.
S obzirom da je Aid Rifatbegović, uz “Sarajevski kocku”, Općini poklonio i prigodnu pjesmu “Sarajevska stara čaršija” koja upotpunjuje doživljaj ovog suvenira, današnja proslava počela je njegovom izvedbom pomenute pjesme, nakon čega se prisutnima obratio načelnik Hadžibajrić.
“Ovaj suuvenir smo izabrali početkom 2010. godine i smatram da je “Sarajevska kocka” na neki način zvanični suvenir nego cijelog Grada, jer sve do njenog izbora nije postojao nijedan zvanični suvenir u historiji grada. Želim naglasiti da je Općina mnogo uradila na promociji “Kocke”, kako učešćem na raznim sajmovima, tako i darivanjem delegacijama koje smo mi posjećivali ili koje su nas posjećivale u cijeloj regiji i šire. Pokazala se kao pravi izbor i vrlo atraktivan i tražen suvenir, naročito među turistima, Naime, “Kocka” se prodaje u Turističko-informativnom punktu u Saračima i, prema podacima koje ja imam, autor Aid Rifatbegović ne može ni da stigne da proizvede onoliko “Kocki” koliko se traži. Posebno se zahvaljujem medijima koji su mnogo doprinijeli njenoj promociji,” riječi su načelnika Hadžibajrića.

Tokom svečanosti, prisutni su mogli pratiti i video prezentaciju fotografija i video isječaka o Sarajevskoj kocki, te dugi put koji je prošla u protekloj godini obišavši zemlje kao što su: Kina, Italija, Turska, Albanija, Njemačka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i brojne druge.
“Sarajevska kocka” je ponajviše doprinijela afirmaciji njenog autora, kako u našoj zemlji, tako i šire, omogućivši mu nove poslovne kontakte i ponude, te svoje zadovoljstvo nije krio ni Aid Rifatbegović:
“Zahvaljujem se svima koji su došli, jer je i meni danas rođendan. “Sarajevska kocka” mi je definitivno promijenila život, mislim da sam sad u potpunosti našao sebe, u svakom pogledu. Već sam rekao na jednoj od sjednica OV Stari Grad da mi se ostvario životni san, a to je da sam ostavio jedan trag. Siguran sam da će “Sarajevska kocka” trajati duže nego ja, a to i jeste najvažnije.”

Nakon paljenja rođendanske svjećice, autor je podijelio “Kocke” onima koji su prvi prepoznali njen kvalitet i izabrali je među 100 drugih suvenira, članovima Komisije za izbor suvenira Općine Stari Grad: Diani Salihbegović, Mehmedaliji Huremoviću, Salimu Obraliću i Mufidu Hadžiću. Posebnu zahvalnost Rifatbegović uputio je načelniku Hadžibajriću uručivši mu umjetničku sliku Sebilja okruženog sa dvije ruke koje simboliziraju stare zanatlije sa Baščaršije.
Svečanost je upotpunjena velikom tortom, replikom “Sarajevske kocke”, koju su savršeno izradili u slastičarni “Desert”, koja je čak sadržavala iste građevine kao i originalni suvenir. Svoj primjerak suvenira danas su dobile i predstavnice “Deserta” Lana i Šejla Džombić, te brojni predstavnici medijskih kuća koji su ponajviše zaslužni što je slika i riječ o “Kocki” obišla skoro cijeli svijet.

 

Pogledajte fotogaleriju

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630