Potpisan ugovor i počinju radovi izgradnje "Muzeja Berber" vrijedan 1,5 miliona KM


11. 6. 2024

Danas je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, zajedno s direktorom firme Džekos d.o.o. Sarajevo, Rifatom Mahmutovićem, potpisao Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji poslovnog objekta "Muzej Berber" u iznosu od 1.485.405,87 KM.
 
"Izgradnja Muzeja Berber je od velike važnosti za kulturnu scenu, ne samo Općine Stari Grad Sarajevo nego cijelog Sarajeva i Bosne i Hercegovine. O ovom projektu se mnogo pričalo, ali današnjim potpisivanjem započinjemo konkretne radove. Zahvalan sam ministru Magodi koji je prepoznao značaj ovog projekta, te se nadam i vjerujem da ćemo uskloro dobiti podršku i Grada Sarajeva i Vlade FBiH prema kojima smo aplicirali sa ovim projektom", naglasio je načelnik Čengić.
 
Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, predstavnici Fondacije i članovi porodice Berber, Ensar i Ida Berber, direktorica Zavoda za zastitu KS Belma Barlov, predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić, te vijećnici Općinskog vijeca Stari Grad.
 
Ministar Magoda govorio je o značaju jednog ovakvog projekta za općinu Stari Grad.
 
“Obećali smo da ćemo Općinu Stari Grad vratiti tamo gdje pripada, a to je u centar kulturno-historijskih i zabavnih dešavanja. Drago mi je da smo današnjim potpisivanjem Ugovora za nastavak realizacije projekta, odnosno za Muzej Berber, zapravo jedan korak bliže njegovoj realizaciji. Njegovo postojanje će staviti ovo područje u epicentar svih dešavanja u Kantonu Sarajevo, kako za naše građane, tako i za turiste. Sretan sam jer je i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo zajedno s Općinom Stari Grad i načelnikom Irfanom Čengićem strateški partner u ovom značajnom projektu. Naravno, tu je i porodica Berber, bez čijeg zalaganja i podrške sve ovo ne bi bilo moguće realizirati”, naglasio je ministar i dodao kako je Ministarstvo u prošloj godini izdvojilo 300.000 KM za ovaj projekat, a u 2024. godini je obezbjeđeno 600.000 KM.
 
“Potpisivanje Ugovora danas znak je da nema stajanja i da ćemo veoma brzo otvoriti vrata Muzeja. Ovime ćemo turistima koji dođu u Kanton Sarajevo pokazati šta naš grad ima, a to je Muzej Berber i sve ono što je ovaj slikarski velikan napravio”, istakao je ministar Magoda.
 
Načelnik Čengić ranije je potpisao Sporazum o sufinansiranju projekta s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenanom Magodom te direktoricom Zavoda za izgradnju KS, Belmom Barlov.
 
Izgradnjom ovog muzeja, umjetnička ostavština Mersada Berbera napokon će pronaći svoje trajno sjedište u srcu Starog Grada i Sarajeva. Djela ovog istaknutog umjetnika već su zauzela počasno mjesto u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Berber je ostavio neizbrisiv trag kroz svoje najznačajnije cikluse kao što su 'Sarajevske hronike', 'Put u Skender Vakuf', 'Otomanske hronike', 'Hommage a Velazquez', 'Hommage Vlahi Bukovcu' te posljednji, emotivni prikaz 'Srebrenica i Arhiv'.
 
Sin slikarskog velikana Mersada, Enasar Berber, rekao je kako je njegov otac živio za Bosnu i slikao je gdje god se nalazio.
 
“Jako sam sretan i znam da bi i on bio sretan, ovo za moju porodicu ima ogromni značaj i emotivnu vrijednost”, naglasio je Berber.
 
"Muzej Berber" dodatno će obogatiti kulturnu ponudu Sarajeva i doprinijeti očuvanju naslijeđa Mersada Berbera, jednog od najznačajnijih umjetnika Bosne i Hercegovine.
 

Ovaj objekat bit će smješten na I i II spratu stambeno-poslovne zgrade u ulici Zelenih beretki broj 14. Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo izdvojili su po 300.000 KM za prvu fazu radova.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630