Otvorena izložba El Prado u okviru projekta “Dani Države u Starom Gradu”


29. 5. 2024

Ambasada Španije, u saradnji sa Općinom Stari Grad, UNESCO-om i Uredom Evropske unije u BiH, organizirala je izložbu El Prado na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović u Starom Gradu. Izložba se organizira u okviru projekta “Države u Starom Gradu” iniciranog od strane načelnika Općine, Irfana Čengića, koji je i otvorio izložbu.
 
Načelnik Čengić naglasio je da Španija na ovaj način predstavlja svoju kulturu nakon država Belgije i Slovenije, koje su to učinile u proteklom periodu.
 
“Cilj Općine je da sa ambasadama omogući prezentaciju država u Starom Gradu te sadržaj za građane i turiste kroz niz manifestacija. U narednom periodu nastavljamo ove aktivnosti u Starom Gradu sa ambasadama”, istakao je načelnik Čengić.
 
Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH, izrazio je zadovoljstvo postavkom i naglasio kako je korištenje javnih prostora pravo mjesto za kulturne događaje jer kultura nije statična i nalazi se svuda oko nas.
 
Voditelj programa i međunarodnih odnosa Muzeja Prado Francisco Tardio Baeza kazao je da je izložba u Sarajevu rezultat odlične institucionalne saradnje.
 
“Nije slučajnost što smo odabrali Sarajevo i Stari Grad. To smo učinili zbog kulturoloških različitosti, a to je nešto što imamo i njegujemo u Španiji", kazao je Baeza.
 
El Prado na ulicama je projekt koji je započeo 2015. godine, omogućavajući da djela Muzeja Prado zauzmu javne prostore na ulicama različitih gradova širom svijeta. Po prvi put, izložba dolazi na Balkan, za što je posebno odabrana Općina Stari Grad Sarajevo.
 
Otvaranju je prethodila konferencija koju je održao stručnjak iz Muzeja Prado u Europe House-u.

Izložba će biti postavljena u Starom Gradu do 9. juna. Odabranih 30 remek-djela omogućit će putovanje kroz različite škole koje čine umjetnički pejzaž stalne kolekcije Muzeja Prado, upoznavanje sa historijom Španije, Evrope i zapadne umjetnosti uz velike majstore španske slikarske umjetnosti.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630