Održana Svečana sjednica VD “Vratnik” povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja društva


29. 5. 2024

Vatrogasno društvo „Vratnik“ osnovano je 1934. godine, a osnovala ga je grupa građana, entuzijasta, naprednih radnika i zanatlija, odlukom inspektora vatrogasne zajednice za Drinsku banovinu Grabčanovića. U maju iste godine, održana je prva sjednica društva na kojoj je donesena odluka o prijemu članova u VD “Vratnik“.

Danas je u velikoj sali Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo održana Svečana sjednica VD “Vratnik” povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja ovog društva. Svečanosti je, pored brojnih zvanica i prijatelja društva, prisustvovao i načelnik Irfan Čengić, predsjedavajući Seid Škaljić, vijećnik Vedad Deljković, koji su u ime Općine Stari Grad i Općinskog vijeća primili i zahvalnice.

Nedavno je, u prostorijama Udruženja Vatrogasnog društva “Vratnik”, načelnik Irfan Čengić potpisao Ugovor o namjenskom grantu u iznosu od 80.000 KM sa predsjednikom Upravnog odbora Udruženja Murisom Domićem. Ovaj iznos predstavlja značajno povećanje podrške ovom Udruženju u odnosu na ranije godine.

“DVD Vratnik je važan dio naše historije ali i sistema civilne zaštite zbog čega će uvijek imati moju podršku, jer to zaslužuju”, naglasio je načelnik Čengić.

Na Svečanoj sjednici, dodijeljene su zahvalnice za doprinos radu Udruženja brojnim prijateljima i organizacijama, a uručene su spomenice za rad, ali i unapređenja u viši čin za zaslužne članove društva. 

VD “Vratnik” važi za jedno od najboljih Dobrovoljnih Vatrogasnih društava na prostoru ex Jugoslavije, a i u Bosni i Hercegovini. Kako ističu iz ovog društva, ne postoji intervencija na koju su pozvani, a da nisu učestvovali, pa čak i u najtežim periodima agresije na BiH.
 
U svojim redovima danas Vatrogasno Društvo “Vratnik“ ima 43 operativna člana, od toga dva viša Vatrogasna oficira prve klase,sedam Vatrogasnih oficira prve klase, devet mađih vatrogasnih oficira i 18 rukovodilaca akcije gašenja. Ostalo su vatrogasci prve klase, šest rezervnih članova i sedam veterana.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630