Na Trebeviću obilježen Dan maloljetnog borca Općine Stari Grad


26. 5. 2024

Prigodnim programom, u organizaciji Udruženja maloljetnih boraca Stari Grad i uz veliku podršku Općine Stari Grad, obilježen je Dan maloljetnog borca Općine Stari Grad Sarajevo

Na 20. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad održanoj 29. novembra 2022. godine, na inicijativu općinskog vijećnika Emira Biće, donesena je Odluka o proglašenju 30. maja, Dana maloljetnog borca Općine Stari Grad. Događaj se održava kao sjećanje na 30. maj 1993. godine, kada je u akciji na Pitinim stijenama svoj život izgubio maloljetni borac Armije RBiH Alija Oruč, po kome se ovaj lokalitet na Trebeviću danas i zove, tačnije od Opservatorija na Trebeviću duž bob staze do Vidikovca.

Programu je prisustvovao i općinski načelnik Irfan Čengić. 

„Mi imamo moralnu obavezu prema maloljetnim borcima, pogotovo generacije koje danas žive u slobodi zahvaljujući vama, da se sjećamo i pokažemo veliko poštovanje prema svemu onome što ste učinili u ta teška vremena. Općina Stari Grad i resorno Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo će se potruditi da dobijete svoje obilježje u Starom Gradu, onakvo kakvo vi želite. Općina ove godine značajnija sredstva izdvaja za projekte boračke populacije, ali ono što je značajnije od sredstava jeste pošteniji odnos prema boračkim udruženjima. Ovim i sličnim manifestacijama njegujemo kulturu sjećanja bez koje nema budućnosti", poručio je načelnik Čengić. Događaju je prisustvovao i resorni ministar Omer Osmanović.

Centralni program uz postrojavanje maloljetnih boraca održan je na platou ispod Vidikovca, nakon čega su prisutni krenuli na lokalitet Pitinih stijena gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće. U ime Općine Stari Grad događaju su prisustvovali općinski vijećnici Emir Bićo, Alija Begić, Šejla Uzunović, Sabahudin Arapović i Vedad Šahović. 

Općina Stari Grad je prošle godine Udruženju maloljetnih boraca Stari Grad dodijelila priznanje Općinska povelja sa zlatnim štitom, povodom 02.maja Dana Općine Stari Grad.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630