Posjeta Centru za socijalnu zaštitu Općine Stari Grad


23. 5. 2024

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić danas je zajedno sa ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Endom Pavić Pečenković i direktoricom Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo Kanitom Imamović-Gušić, posjetio Centar za socijalnu zaštitu Općine Stari Grad.

Povod posjete bio je uručenje 500 socijalnih prehrambenih paketa koje je Direkcija za robne rezerve pripremila, a Ministarstvo rasporedilo prema Općini Stari Grad. Za utvrđivanje kategorije korisnika, kao i samu realizaciju podjele socijalnih prehrambenih paketa bit će zadužena Općina Stari Grad. Ranije je Ministarstvo uručilo pakete i putem narodnih kuhinja i humanitarnih organizacija.

"Zahvaljujem Ministarstvu i Direkciji na ovim aktivnostima i što brinu za najugroženije. Korisnici pomoći trebaju znati da ovo nisu paketi načelnika, ministrice i direktorice. Ovo su paketi pomoći građana Kantona Sarajevo svojim sugrađanima, mi samo brinemo i implementiramo projekte", naglasio je načelnik Čengić.

Prilikom obilaska Centra u Starom Gradu razgovarao je sa ministricom o otklanjanju arhitektonskih barijera u samom objektu ili o opcijama promjene objekta. Uzimajući u obzir aktivnosti na zaštiti prava osoba sa invaliditetom, načelnik je ponudio pomoć za realizaciju projekta ugradnje lifta u objekat Centra u Starom Gradu. 

"Zajedno sa Općinom realizujemo niz projekata za koje nam je cilj pomoći ugroženim kategorijama u našem društvu. Važno je da Kanton i Općine budu partneri, jer oblast socijalne politike je veoma kompleksna. Povećanja porodiljskih naknada, kao i jednokratne naknade koje dodjeljuje Općina i Vlada FBiH su od velike pomoći za naše porodice”, istakla je ministrica.

Upoznao je ministricu sa aktivnostima Općinskog vijeća da se uredi oblast pomoći u saniranju stambenih jedinica socijalno ugroženim, kao i dodjeli alternativnog smještaja. Ministrica je iskazala spremnost za podršku ovakvom projektu, kao što je to učinilo Ministarstvo za boračka pitanja KS.

Razgovarali su o jednokratnim i godišnjim porodiljskim naknadama, ali i o jednokratnim pomoćima i pomoćima za liječenje. Općina Stari Grad je u 2023. godini isplatila 277.678 KM za 375 lica koja su ostvarila pravo na jednokratnu novcanu pomoć, dok je za 253 lica koja su ostvarila pravo na jednokratnu pomoć za liječenje isplaćeno 233.000 KM. 

U prva dva mjeseca ove godine, pravo na jednokratnu novčanu pomoć ostvarilo je 164 lica za koje je izdvojeno 103.900 KM, a pravo na jednokratnu novčanu pomoć za liječenje ostvarilo je 57 lica za šta je izdvojeno 68.400 KM iz Budžeta Općine Stari Grad.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630