Uručeni stanovi za mlade bez roditeljskog staranja


22. 4. 2024

Na 34. sjednici Općinskog vijeća zgrada u ulici Čadordžina u mjesnoj zajednici Logavina dodijeljena je S.O.S dječijem selu na prijedlog Općinskog načelnika Irfana Čengića. Stanovi u ovom objektu će postati dom za štićenike studente koji se pripremaju za samostalan život.

Načelnik Čengić potpisao Ugovor o davanju na korištenje kompletnog objekta humanitarnoj organizaciji “SOS-Kinderdorf International” uz primjenu principa socijalnog stanovanja u zakup bez plaćanja zakupnine sa programskim direktorom SOS dječijeg sela Adnanom Alikadićem.

"Briga o djeci i mladima bez roditeljskog staranja je veoma važna za Općinu Stari Grad Sarajevo. Sretan sam što je Općinsko vijeće podržalo moj prijedlog da na ovaj način sistemski upravljamo zgradom koju je zajednici poklonio dobrotvor i privrednik Hajriz Brčvak", istakao je načelnik Čengić.
 
Ovaj objekat je direktor i osnivač Fondacije Hemiias, Brčvak, donirao Općini Stari Grad Sarajevo u decembru prošle godine. Gradnja je započela u aprilu 2022. godine, a sastoji se od suterena, prizemlja, sprata i potkrovlja, s ukupno sedam dvosobnih stanova.

“Zadovoljstvo je unapređivati saradnju sa Općinom Stari Grad, za to posebna zahvalnost načelniku Čengiću. Ova podrška će nam pomoći da podignemo kvalitetu brige za mlade, posebice mlade koji su u intenzivnoj pripremi za samostalan život. Ovaj objekat će koristiti naši studenti te mladi koji su u pripremi ili već u programu polusamostalnog života. Ideja je da mladima ponudimo uslove za postepeno osamostaljivanje po programu kakav se provodi u zemljama zapadne Europe. Sličan sistem smo vidjeli na prošlogodišnjoj studijskoj posjeti Austriji i tokom ove godine ćemo ga implementirati uz podršku načelnika i općine Stari Grad”, istakao je programski direktor Alikadić. 

Ovom prilikom, načelniku Čengiću uručena je zahvalnica ove organizacije. U ovoj posjeti prisustvovali su i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enida Pavić Pečenković i općinski vijećnik Sabahudin Arapović.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630