Načelnik Čengić: Očekujem proces legalizacije paralelno sa urbanističkim planom


03. 4. 2024

Danas je u velikoj sali Općine Stari Grad, u prisustvu velikog broja organizacija, udruženja, predstavnika arhitektonske struke i građana, održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Stari Grad), na kojoj se obratio i općinski načelnik Irfan Čengić.
"Hitno je potreban novi proces legalizacije zajedno sa urbanističkim planovima” istakao je načelnik na današnjoj javnoj raspravi, te dodao da očekuje od Vlade Kantona Sarajevo da u narednim sedmicama pokrene proces legalizacije objekata u KS.
Naglasio je da bez procesa legalizacije urbanistički planovi i regulacioni planovi postaju besmisleni, jer se planira, a drugo je na terenu.
“Ukoliko ne raščistimo proces legalizacije kao u Hrvatskoj nikada nećemo dobiti priliku za planiranje razvoja grada”, naglasio je.
Skupština Kantona Sarajevo nedavno je usvojila Nacrt urbanističkih planova na području Kantona Sarajevo: Urbanistički plan urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), kao i urbanističke planove za urbana područja Hadžića, Ilijaša i Trnova, sa zaključkom o stavljanju ovog dokumenta na javni uvid i javnu raspravu.
 
Predsjednica savjeta za izradu urbanističkog plana bila je arhitektica profesor emeritus Vlasta Jelen Žuljić, nosilac izrade i voditelj plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a doprinos je dao i ciriški univerzitet ETH.
 
Radi se o jako bitnom dokumentu za Kanton Sarajevo, Općinu Stari Grad i sve njene građane i građanke.
Općina Stari Grad uzela je učešće u javnoj raspravi, vodeći se strateškim ciljevima razvoja Općine utvrđenih Strategijom razvoja za period 2024. do 2027. godine.
Segmenti o kojima se raspravljalo bili su stacionarni saobraćaj (podzemna garaža), vertikalni transport (žičare, zipline), saobraćajnice i reciklažna dvorišta. Načelnik je naglasio kako će se Općina obratiti detaljnije i pismenim putem, ali je danas posebno istaknuo ova pitanja koja su od presudnog značaja za građane i građanke Starog Grada.
 
“To su pitanja rješavanja problema saobraćaja u mirovanju, pitanje planiranih saobraćajnica zbog kojih ne mogu da legalizuju stambene objekte, te povećanje turističke ponude kroz izgradnju žičare i zipline, ali i uređenje objekata koji su nekada plijenili ljepotom, a danas predstavljaju opasnost po okolinu i prolaznike”, istakao je načelnik.

Grafički i tekstualni prilozi usvojenog Nacrta urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo dostupni su na uvid na web stranici Općine Stari Grad u na sljedećem linku: https://starigrad.ba/v2022/vijest.php?id=12678

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630