Izvršeno uklanjanje metalnih prepreka za bespravna parkiranja


29. 3. 2024

Nakon velikog broja žalbi građana i upita na nedavnom zboru građana izvršeno je uklanjanje metalnih prepreka za bespravna parkiranja i planiranje budućih mjera za uređenje javnih prostora.
 
Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo provela je inspekcijski postupak uklanjanja bespravno postavljenih sadržaja sa javne površine na lokaciji Safvet-bega Bašagića broj 30, ispred pekare Poričanin.
 
Policijska stanica Stari Grad je obaviještena o provedenim mjerama te će biti uključena u dalje uređenje saobraćaja u mirovanju prema Zakonu o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.
 
Ovo je urađeno u cilju vraćanja javnog prostora u prvobitno stanje te osiguravanja pristupačnosti i sigurnosti za građane. Jedan od glavnih problema koji je riješen ovim postupkom jest bespravno parkiranje motornih vozila i drugih predmeta na trotoarima i pješačkim stazama. Ovo predstavlja nepoštovanje propisa o korištenju javnih prostora, ali i ozbiljnu prepreka za pješake i siguran protok saobraćaja.

U skladu s tim, u narednom periodu Općina Stari Grad Sarajevo planira poduzeti dodatne korake kako bi spriječila ponovno bespravno parkiranje. Putem Službe za investicije i komunalne poslove Općine, planira se postavljanje metalnih stubića na određenim lokacijama. Ovi stubići će biti postavljeni s ciljem sprječavanja parkiranja na pješačkim trotoarima te će dodatno doprinijeti uređenju javnih prostora.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630