Aktivnim mjerama zapošljavanja otvoriti radna mjesta u Starom Gradu


26. 3. 2024

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić održao je sastanak ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Endom Pavić Pečenković i direktoricom Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Aminom Džonlagić o programima usmjerenim na podsticanje zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u 2024. godini.
Radi se o sedam programa Vlade Kantona Sarajevo, u sklopu kojeg su dati podsticaji zapošljavanju najboljih studenata i neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama, kao i doktora medicine, veterine i stomatologije, nezaposlenih osoba sa VSS i VŠS, te podsticaj pokretanju djelatnosti i samozapošljavanju. U cilju stimulisanja zapošljavanja teško upošljivih i ugroženih kategorija nezaposlenih osoba, a u svrhu izvršavanja poslova od šireg društvenog interesa predviđena je i realizacija Programa zapošljavanja u komunalnoj privredi, šumsko-uzgojnim radovima, socijalnoj zaštiti, kulturi i sajamskim manifestacijama.
 
Načelnik Čengić razgovarao je o mogućnostima za zapošljavanje radnika sa biroa za potrebe novoosnovanog Javnog preduzeća Općine Stari Grad.
 
“Jedan od ciljeva iz Strategije razvoja je otvaranje radnih mjesta i konkuretnost privrede. Želimo aktivno sudjelovati u politikama zapošljavanja, a na ovaj način pružila se prilika da ponudimo zaposljenje u našem novom preduzeću nezaposlenim osobama, putem Službe za zapošljavanje. Ovo neće biti samo sezonska mjera zapošljavanja, Općina otvara održiva radna mjesta u komunalnoj privredi”, istakao je načelnik.
 
Naglasio je kako je ovo dobar način i da se vrati povjerenje u biro za zapošljavanje, a i iskoristio i priliku da pozove sve zainteresirane da se prijave na Javne pozive i iskoriste priliku da sudjeluju u ovim programima zapošljavanja.
 
Ministrica Pavić Pečenković istakla je kako na tržištu rada u Kantonu Sarajevo postoji deficit i nedostatak stručne radne snage koju poslodavci teško mogu naći i zadržati.
 
“Kroz ovakve podsticajne mjere stimuliše se isplata većih plata nedostajućim kadrovima i ostanak u Kantonu Sarajevo”, naglasila je ministrica i istakla važnost učešća svih aktera i različitih nivoa vlasti u realizaciji ovih programa.

Javni pozivi objavljeni su 15. marta na službenoj stranici Službe za zapošljavanje KS (https://szks.ba/javni-pozivi/), gdje se može pronaći i više informacija.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630