Obilaskom mezara i spomen-obilježja obilježen Dan nezavisnosti BiH


01. 3. 2024

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, predvođena načelnikom Irfanom Čengićem, posjetila je danas Šehidsko mezarje Kovači, ali i brojna druga spomen-obilježja u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.
 
Načelnik Čengić istakao je važnost domovine, te naglasio da su 1. mart, Dan nezavisnosti, i 25. novembar, Dan državnosti BiH, dva najbitnija datuma u historiji zemlje. Podsjetio je na iskušenja kroz koje je prolazio naš narod, ističući borbu protiv fašizma i borbu protiv agresije i odbrane grada.
 
"Zato je važno da imamo ovakve aktivnosti i da gradimo i čuvamo našu domovinu. Nikada nemojte poistovjetiti državu i vlast. Na vlast možemo biti ljuti i kritizirati je, ali domovini uvijek trebamo biti lojalni", naglasio je načelnik Čengić.
 
Dodao je da trebamo cijeniti činjenicu da postoje hiljade naroda širom svijeta, dok samo 193 države imaju priznat status u Ujedinjenim narodima, naglašavajući važnost očuvanja suvereniteta vlastite zemlje.
 
Na današnji dan, prije 32 godine, građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za nezavisnost. Na referendumu, održanom 1992. godine, čak 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljenje građana ka budućnosti zemlje, ali ujedno je bio i uvod u krvavu agresiju nad Bosnom i Hercegovinom. Ipak, na referendum su izašli birači iz cijele države. Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Od tada se 1. mart smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.
 

Delegacija Općine Stari Grad danas je položila cvijeće i proučila Fatihu na značajnim spomenicima za Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu i to: na Šehidskom mezarju Kovači i na mezaru Prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću, spomen-obilježju Vječna vatra, spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku i spomen parku Vraca.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630