Konkretizovati saradnju: Susret pobratimskih delegacija općina Stari Grad Sarajevo i Stari Grad Beograd


23. 2. 2024

Nakon učešća na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, delegacija Općine Stari Grad, predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Stari Grad Seidom Škaljićem, posjetila je rukovodstvo pobratimske Općine Stari Grad Beograd.
 
Domaćini su im bili, predsjednik Općine Stari Grad Beograd Radoslav Marjanović, predsjednik Skupštine Općine Stari Grad Beograd Dušan Petrić, zamjenik predsjednika općine Aleksandar Todorović, te pomoćnik općinskog predsjednika Aleksandar Puača.
 
Predsjedavajući Škaljić upoznao je domaćine o razlozima prisustva u Beogradu. "Jedan od najvećih privrednih i ekonomskih pokretača naše općine je turizam. Usvojili smo dokument 'Strategija razvoja Općine Stari Grad Sarajevo za period 2024-2027' i iz tog razloga smo bili na štandu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, na Beogradskom sajmu turizma, jednoj od najznačajnijih turističkih manifestacija u regionu. Stari Grad obiluje potencijalima za kvalitetnu turističku ponudu, s obzirom na kulturno-historijske, prirodne, ali i druge vrijednosti. Sporazum o bratimljenju koji smo potpisali prije skoro sedam godina osnov je za saradnju i dalje jačanje prijateljskih odnosa naše dvije lokalne samouprave", poručio je predsjedavajući Škaljić.
 
Predsjednik Općine Stari Grad Beograd Radoslav Marjanović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posjete pobratima iz Sarajeva. „Sarađivat ćemo na razmjeni 'dobrih praksi' naših općina, na planu kulturno-umjetničke, privredne i turističke saradnje, a prije svega na upoznavanju i razmeni mladih, đaka i studenta. Obje općine imaju veliki potencijal za međusobnu saradnju, pogotovo po pitanju kulture, turizma, sporta i ekonomije. Svakako da su Baščaršija i Skadarlija simboli naših općina. Trudit ćemo se da ovu saradnju ponovo oživimo i obnovimo, kao i sve programe koji su intereresu svih naših sugrađana", izjavio je predsjednik Marjanović.
 

Pored posjete administrativnom sjedištu Općine Stari Grad Beograd, naša delegacija posjetila je i upoznala se sa radom Ustanove kulture "Parobrod" koja uspješno djeluje u Starom Gradu Beogradu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630