Općina Stari Grad predstavlja svoje bogate potencijale i ponudu na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu


22. 2. 2024

U Beogradu se održava najznačajnija turistička manifestacija u regionu. U saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad prisutna je na sajmu, gdje se posjetiteljima iz regiona, Evrope i cijelog svijeta, predstavljaju njene najznačajnije turističke atrakcije i ponude.
 
Turizam predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih grana u Starom Gradu. Beogradski sajam turizma je vodeći turistički događaj, visokih profesionalnih standarda na kojem učestvuju najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori. Na sajmu posebnu ulogu imaju turistički predstavnici iz država regiona. Po broju dolazaka i noćenja u Kantonu Sarajevo turisti iz naše regije, odnosno Srbije, Hrvatske i Slovenije su u top 5 zemalja. U ime Općine Stari Grad na sajmu je prisutan predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić. „Jedan od najvećih privrednih i ekonomskih pokretača naše općine je turizam. Općinsko vijeće Stari Grad na posljednjoj redovnoj sjednici je usvojilo dokument 'Strategija razvoja Općine Stari Grad Sarajevo za period 2024-2027' gdje razvoj turizma u našoj Općini zauzima veliku ulogu. Iz tog razloga smo ovdje na štandu Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Općina Stari Grad zaista obiluje različitim potencijalima koji osiguravaju bazu za stvaranje kvalitetne i raznolike turističke ponude. Ovome doprinose prije svega njene kulturno-historijske, prirodne, ali i druge vrijednosti“, kazao je predsjedavajući Škaljić. Na općinskom štandu su i predstavnici najpoznatijeg starogradskog Kulturno-umjetničkog društva "Baščaršija", te Ismet Huseinović, kazandžija sa Baščaršije.
 
Štand Općine Stari Grad i Turističke zajednice Kantona Sarajevo posjetio je i Husein Memić, ministar turizma i omladine Republike Srbije. Podsjećamo, početkom februara općinski načelnik Irfan Čengić posjetio je ministra Memića i Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, kada je dogovoreno učešće Općine Stari Grad na ovogodišnjem 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Prema zvaničnim informacijama, na sajmu je više od 400 učesnika iz preko 27 svjetskih zemalja. Sajam se održava pod sloganom "Avantura počinje ovdje", a partner zemlja je Grčka.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630