Podrška Općine Udruženju Prve brigade policije Stari Grad


27. 12. 2023

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, i predsjednik Udruženja Prva brigada policije Stari Grad, Alija Jašarević, danas su potpisali Ugovor o namjenskom grantu u iznosu od 5.000 KM. Ova sredstva su dodijeljena na zahtjev Udruženja radi podrške njihovim aktivnostima.

Odluka Skupštine Kantona Sarajevo da nazove višenamjenski Trg prekoputa Vijećnice „Trgom Prve brigade policije“ jasno potvrđuje važnost i doprinos Udruženja u zajednici. Inicijativa za ovakav naziv trga potekla je iz Udruženja Prva brigada policije Stari Grad i prihvaćena je od strane Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

Kao što je najavio načelnik Irfan Čengić, danas je ispunio svoje obećanje podrške Udruženju.

„Današnje druženje je izraz mog poštovanja prema našim borcima i željom za zajedništvom. Međutim, duboko me pogađa vidjeti kako se neki ne odnose s poštovanjem prema njihovoj žrtvi. Borci su dali izuzetan doprinos za slobodu koju danas uživamo, ali vidim nedostatak priznanja za njihovu hrabrost i žrtvu. Važno je da cijenimo njihovu ulogu i ističemo njihovu važnost, a ne da ih omalovažavamo ili ignorišemo. Moramo se zajedno truditi da se njihov doprinos ne zaboravi i da im iskažemo zasluženo poštovanje“, kazao je načelnik Čengić. Dodao je: "Drago mi je da što više koristimo Trg. Sada imamo manifestaciju i stvarno insistiram da ljudi ne nazivaju to Trgom prekoputa Vijećnice, već Trgom Prve brigade policije. Cilj je organizovati što više manifestacija na Trgu da bismo što češće spominjali tu lokaciju.

Prva brigada policije Stari Grad igrala je ključnu ulogu u obrani općine i grada Sarajeva tokom agresije. Policajci ove brigade su se hrabro borili na mnogim ratištima širom BiH. U sklopu obrambeno-oslobodilačkog rata, 1.230 boraca se borilo u redovima Prve brigade policije Stari Grad, dok je 44 pripadnika ove brigade položilo svoje živote braneći domovinu. Za iznimnu hrabrost i požrtvovnost u sukobu s agresorom, 20 pripadnika brigade odlikovano je najvišim ratnim priznanjima.

Udruženje je također nagrađeno Općinskom poveljom sa zlatnim štitom za svoje požrtvovano djelovanje, organizaciju i vođenje odbrane na području općine tokom agresije.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630