Načelnik Čengić pomaže očuvanje Saborne crkve


27. 12. 2023

Načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić, posjetio Sabornu crkvu Presvete Bogorodice, istaknuti pravoslavni hram u srcu Starog Grada i Sarajeva. Cilj posjete bio je informisanje o aktuelnim projektima te nastavak saradnje na obnovi, rekonstrukciji i restauraciji ovog kulturnog spomenika. Susret nije bio tek formalnost – predstavljao je simbol jedinstva i poštovanja raznolikosti unutar zajednice. Saborna crkva Presvete Bogorodice nosi iznimnu važnost kao kulturno naslijeđe područja, što je potaknulo neprekidne napore za njezinim očuvanjem kroz obnovu i restauraciju.

Načelnik Čengić je bio u pratnji dopredsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo, Jelene Pekić, što je dodatno naglasilo važnost ovog susreta. Njihova srdačna dobrodošlica od strane starješine Saborne crkve, Nemanje Đureinovića, istaknula je konstruktivnu saradnju između institucija i vjerskih zajednica kao primjer uspješne zajedničke inicijative. Ovaj susret obilježio je korak naprijed ka zajedničkim naporima za očuvanje kulturnog identiteta i naslijeđa Sarajeva.

Načelnik Čengić naglasio je važnost uzajamnog poštovanja, solidarnosti i razumijevanja kao temelja za zajednički napredak. "Samo kroz međusobno razumijevanje i podršku možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas. Raduje me prilika da uputim iskrene čestitke povodom nadolazećih praznika svim građanima koji obilježavaju ove praznike. Neka ovi dani budu ispunjeni radošću, mirom i zajedništvom", izjavio je načelnik Čengić.

Općina Stari Grad Sarajevo aktivno podržava vjerske zajednice u BiH, potičući obnovu, sanaciju i rekonstrukciju vjerskih objekata te podržavajući programe i obilježavanja praznika. Načelnik Čengić je nakon ove posjete odobrio sredstva iz ovogodišnjeg budžeta za očuvanje Saborne crkve koja je kulturno blago države Bosne i Hercegovine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630