Obostrana želja je da napravimo sjedište Sarajevskom muftijstvu IZ BiH u Starom Gradu


27. 12. 2023

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić posjetio je sjedište Sarajevskog muftijstva Islamske zajednice u BiH, gdje ga je primio sarajevski muftija prof.dr. Nedžad ef. Grabus.

Sarajevski muftija Grabus, koji je na ovoj uvaženoj funkciji od oktobra 2021. godine, čestitao je načelniku Čengiću na imenovanju, te mu poželio mnogo sreće i uspjeha u radu iduće godine. Centralno administrativno sjedište Islamske zajednice u BiH, ali i sjedište reisul-uleme, Medžlisa Sarajevo, nalaze se na području općine Stari Grad, pa su dva zvaničnika dosta razgovarali o imovini Islamske zajednice BiH, kao i Zakonu o restituciji. Efendija Grabus naglasio je da je Muftijstvo sarajevsko najstarija vjerska institucija u zemlji, te da bi se iz tog razloga trebao dati veći značaj. Brojne su aktivnosti koje se realizuju u ovoj instituciji, efendija Grabus istakao je Školu hifsa, te projekat Akademije za studente, ali i nastojanjima da Sarajevo postane centar vjerskog turizma, za šta je tražio podršku Općine Stari Grad.

Načelnik Čengić pozdravio je inicijative, te poručio da će Općina Stari Grad, kao i uvijek do sada, nastaviti dobru saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH i svim njenim tijelima. „Želimo se aktivno uključiti u aktivnosti Sarajevskog muftijstva. Zainteresirani smo da pomognemo u svim administrativnim ali i finansijskim potrebama za projekat izgradnje zgrade muftijstva u Starom Gradu. Zainteresovani smo da budemo dio manifestacija u organizaciji muftijstva.“, kazao je načelnik Čengić. Prijemu je prisustvovao i općinski vijećnik Vedad Deljković.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630