Podrška za tri projekta u Starom Gradu za borce i kulturu sjećanja


21. 12. 2023

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, danas su potpisali važan sporazum usmjeren na rješavanje stambenih pitanja braniteljske populacije. Ovaj sporazum omogućuje saradnju Ministarstva i Općine u finansiranju projekta adaptacije stambenih jedinica. Obje institucije izdvojit će po 100.000 KM kako bi se adaptirale određene stambene jedinice, namijenjene za dodjelu boračkoj populaciji u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Ovaj projekat će biti jedan od fokusa u nadolazećoj godini.

Dodatno, potpisan je i sporazum o sufinansiranju izgradnje spomen obilježja poginulim borcima sa Boguševca, Ministarstvo za boračka pitanja je osiguralo 20.000 KM za izgradnju spomenika, pridonoseći tako ovoj važnoj inicijativi.

Načelnik Čengić optimistično je izrazio nadu da ovi sporazumi označavaju početak dugoročne saradnje na projektima koji se tiču braniteljske populacije u Općini Stari Grad. "Naša podrška u budućim projektima bit će čvrsta i neupitna. Spremni smo unaprijediti status naših branitelja, a vjerujemo da to možemo postići samo kroz ovakvu uzajamnu saradnju. Naš cilj je vratiti im dostojanstvo koje im neosporno pripada", naglasio je načelnik Čengić.

Nakon potpisivanja sporazuma, razgovaralo se o planiranju aktivnosti koje će stvoriti osnovu za revitalizaciju lokaliteta Kasarne Mustafa Hajrulahović Talijan na Zmajevcu. Cilj je uspostaviti muzej Armije Republike Bosne i Hercegovine unutar postojećih objekata. Ovaj opsežan projekat također uključuje uređenje prostora za lokalnu zajednicu, obuhvatajući šetnice i igrališta za djecu. Sve ove aktivnosti su dio planova za sljedeću godinu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630