Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović posjetio Općinsku izbornu komisiju Stari Grad


29. 10. 2023

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović, na dan održavanja Prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad, posjetio je sjedište i članove Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo.

Predsjednika Arnautovića i njegove saradnike dočekala je predsjednica Općinske izborne komisije Stari Grad Nevzeta Mulalić. Kao razlog posjete, predsjednik Arnautović je naveo upoznavanje sa aktivnostima OIK-a Stari Grad uoči i na sam dan održavanja Prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, te kako teče ovaj prijevremeni izborni proces.

Predsjednica OIK-a Stari Grad Nevzeta Mulalić zahvalila se predsjedniku CIK-a BiH Suadu Arnautoviću na posjeti, pogotovo na sam dan održavanja Prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. „Općinska izborna komisija Stari Grad je, kao i svih prethodnih izbornih ciklusa, uspješno i u zadatom roku provela sve potrebne procedure. Dugujemo zaista posebnu zahvalnost aktuelnom menadžmentu Općine Stari Grad na velikoj podršci u našem radu. I ovaj put se OIK Stari Grad suočio sa gorućim problemom, a to je odustajanje predsjednika biračkih odbora na sam dan održavanja izbora. Napominjem da se sa ovim problemom suočavaju i brojne općinske i gradske izborne komisije širom naše zemlje, te je potrebno jedno sistemsko rješenje za ovaj problem, a to je da profesionalci budu predsjednici biračkih odbora“, naglasila je predsjednica Mulalić.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović poručio je da je CIK itekako svjestan ovog problema. „Birački odbori su, zbog loše važeće zakonske procedure, definitivno najslabija tačka u izbornom procesu. Mi u CIK-u BiH smo u više navrata u našim izvještajima ukazivali na taj problem. Smatramo da se dio Izbornog zakona koji definiše ovu oblast mora promijeniti i samim tim oduzeti monopol koji imaju političke stranke, a to je imenovanje članova biračkih odbora. Nažalost mnogi članovi koje predlože političke partije se ponašaju vrlo neodgovorno. Oni ne shvate ozbiljno izbornu edukaciju ili se jednostavno ne pojave na dan izbora u svom biračkom odboru. Iz tog razloga smatram da birački odbor trebaju popunjavati profesionalci državni službenici i namještenici, ali za ovo je potrebna politička volja u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi u CIK-u BiH im stojimo na raspolaganju“, kazao je predsjednik Arnautović na sastanku u OIK-u Stari Grad.

Nakon sastanka, predsjednik Arnautović posjetio je birališta u Starom Gradu, i to na Ekonomskom fakultetu, u OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku i u OŠ „Vrhbosna“ na Mošćanici.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630