Predstavnici Općine sa građanima ulice Bakarevića: Učinit ćemo sve da riješimo gorući problem plavljenja


06. 10. 2023

U prostorijama Mjesne zajednice Bistrik, održan je sastanak predstavnika Općine Stari Grad i građana ulice Bakarevića. Tema razgovora je bio dugogodišnji problem vodovodnog, kanalizacionog i odvodnog sistema, te podzemnih voda. Kulminacija se dešava usljed obilnijih padavina, kada ova ulica biva poplavljena, a nakon povlačenja voda za sobom ostavlja mulj i fekalije.

U ime Općine Stari Grad, sastanku su prisustvovali predsjedavajući i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić i Zlatan Ljuhar, te predstavnici općinske Službe za investicije i komunalne poslove Damir Džaferović i Edib Čengić. „Nakon reakcije i pritiska koji su izvršili građani ove ulice, predvođeni gospođom Širazom Brkom, te Općine Stari Grad, KJKP 'Vodovod i kanalizacija' u posljednjih nekoliko sedmica vrši čišćenje cijevi u ulici Bakarevića. Ipak to neće riješiti ovaj problem, dok se na tranzitu, odnosno u trupu magistralne saobraćajnice gdje se nalazi stari austrougarski tunel, ne sanira oštećenje. Ova situacija je oštetila i kanalizacioni kolektor i reviziono okno, a što u konačnici uzrokuje izljevanje fekalnih voda, prodor materijala iz urušenog propusta u kanalizacione cijevi, te stalna začepljenja na kolektoru“, pojasnio je predsjedavajući Škaljić.

Naglašen je i problem potoka, koji ide kroz tunel, a nije ucjevljen što može biti dodatna opasnost u slučaju dužih i obilnijih padavina. „Zbog izuzetne kompleksnosti ovog problema, isprepletenih nadležnosti, potrebno da se uključi više institucija u rješavanje. Mi u Općini Stari Grad smo na strani građana i učinit ćemo sve da riješimo ovu nezavidnu situaciju“, poručio je predsjedavajući Škaljić, te najavio skoro održavanje sastanka u Općini Stari Grad na koji će se pozvati nadležne institucije, ali i predstavnici građana ulice Bakarevića. Poziv će se uputiti Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, JP Ceste FBiH, Gradu Sarajevo i KJKP “Vodovod i kanalizacija”, sve sa nadom da će doći do dogovora i što skorijeg zajedničkog djelovanja.

Sastanku u prostorijama Mjesne zajednice Bistrik prisustvovala je i Širaza Brka koja je dostavila inicijativu za rješavanje problema u ulici Bakarevića potpisanu od strane 132 stanovnika ove i okolnih ulica na posljednjoj 29. Redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, održanoj krajem prošlog mjeseca. Prisutni građani izrazili su nadu da će ovaj problem što prije biti riješen.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630