Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Vijećnici obilježio 30 godina postojanja


04. 10. 2023

Velikom svečanošću u Vijećnici, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu obilježio je danas 30 godina od svog osnivanja. Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice iz akademskog i političkog života našeg grada, države i regiona. Gost na ovoj svečanosti je bila i Mirsada Smajić, v.d. općinskog načelnika Općine Stari Grad.

U svom obraćanju prisutnima dekan ovog fakulteta Jasmin Ahić naglasio je da je ova institucija osnovana u najtežim trenucima agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu odlukom Predsjedništva RBiH. „Grupa vizionara u ratnom periodu znala je da se država brani i obrazovanjem. Ovakav poduhvat za današnjicu izgleda nemoguće, a opisuje hrabrost entuzijazam i znanje naših profesora. Ovim obilježavanjem sa posebnim respektom se sjećamo onih profesora koji više nisu s nama, a koji su se istakli u cijelom ovom periodu“, kazao je dekan Ahić. U nastavku je govorio o važnosti ove obrazovne institucije za našu zemlju. „Naša priča je priča o napretku i uvjerenju da su znanje i ljudski kapital najvažniji za izgradnju zdravog društva i države. Iznjedrili smo blizu 5000 kriminalista, više od 700 magistara, desetina doktora nauka i generacije studenata koji potvrđuju važnost ulaganja u nauku“, poručio je dekan Ahić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj je u obraćanju podsjetio da je fakultet osnovan 1993. godine kada je na Bosnu i Hercegovinu vršena agresija. Osnivanje fakulteta je vrsta svjedočanstva i angažmana tadašnje akademske zajednice da zajedno sa tadašnjim prvim predsjednikom društvo obogati za još jedan značajan fakultet. „Trideset godina djelovanja je prikladan trenutak da zahvalimo nastavnicima za napore koji su usmjereni u provođenje naučno-istraživačkog rada. Posebno ističem doprinos bivših dekana fakulteta Rame Maslića, Nedžada Korajlića, te rahmetli dekana Ibrahima Bakića i Hidajeta Repovca“, kazao je rektor Škrijelj.

Nakon obraćanja dodijeljene su zahvalnice i priznanja brojnim partnerima Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije iz zemlje i regiona.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630