Sanirano i asfaltirano sedam ulica, još traju radovi u dvije


03. 10. 2023

Donosimo pregled saniranih ulica u Općini Stari Grad Sarajevo, u protekla četiri mjeseca.

 

Ulica Jekovac

U mjesnoj zajednici Kovači uspješno je realizovan projekat sanacije dijela ulice Jekovac koji je obuhvatao obnovu oko 190 metara ove ulice, počevši od raskrsnice sa ulicom Kovači.

U sklopu radova izvršeno je uklanjanje starog asfalta, ravnanje i tamponiranje terena, a šahtovi i šiberi su izdignuti na potrebnu visinu kako bi se osiguralo ispravno odvodnjavanje. Nakon toga, cijela ulica je asfaltirana. Vrijednost ove investicije, u potpunosti finansirane iz općinskog budžeta, iznosila je oko 44.000 KM.

 

Ulica Nova Baruthana na Mošćanici

U mjesnoj zajednici Mošćanica izvršena je sanacija i asfaltiranje oko 200 metara ulice Nova Baruthana i to od broja 31 do broja 44. Ulica Nova Baruthana, predstavlja jednu od novijih ulica u ovom području. Sa oko 80 domaćinstava i stalno rastućim brojem stambenih jedinica, ulica je doživjela značajan porast stanovnika u proteklom periodu. U prethodnim godinama, već je izvršeno asfaltiranje nekoliko dijelova ulice Nova Baruthana, što pokazuje kontinuiranu opredijeljenost lokalne zajednice u poboljšanju infrastrukture u Starom Gradu. Projekat je koštao oko 56.000 KM.

 

Ulica Prijepoljčeva

Izvršena je sanacija dijela ulice Prijepoljčeva u mjesnoj zajednici Kovači, na dionici dužine 50 metara. Prvi korak je uključivao uklanjanje oštećenog asfalta kako bi se stvorila čvrsta i stabilna podloga za daljnje radove. Posebna pažnja posvećena je unapređenju odvodnje ulice kroz postavljanje novih šahtova i šibera. Projekat, koji je koštao 23.500 KM, finansiran je iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo.

 

Ulica Abdesthana na Kovačima

Prema informacijama Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, tokom mjeseca augusta, 2023. godine, sanirana je i ulica Abdesthana na Kovačima, u dužini oko 50 metara, od broja 3 do broja 30. Projekat je obuhvatao uklanjanje dotrajalih slojeva asfalta, izradu tamponskog sloja, ugradnju dvije slivne rešetke, postavljanje dva slivnika, tri šahta, i završno asfaltiranje. Cijena ovih radova iznosila je oko 18.100 KM. Podsjećamo, 2022.godine urađena je sanacija na dijelu ulice Abdesthana od broja 25 do broja 33, u dužini od oko 60 metara.

 

Ulica Budžak

Sanirana je ulica Budžak, u mjesnoj zajednici Bistrik. Na dijelu ulice dužine cca 200 metara uklonjen je stari, dotrajali asfalt, kao i stari ivičnjaci. Izvršeno je asfaltiranje, postavljanje novih ivičnjaka, te podizanje i nivelisanje 16 postojećih šahtova kako bi se osigurala njihova funkcionalnost i sigurnost saobraćaja. Na dijelu saobraćajnice izgrađen je i jedan manji potporni zid radi stabilizacije terena. Projekat je koštao 125.000 KM.

Inače, radovi u ulici Budžak dio su ugovorenih radova sa izvođačem Grakop d.o.o koji uključuju i sanaciju ulice Okrugla, te dijela ulice Bistrik. Ukupno će sanacija sve tri ulice koštati 420.000 KM i finansirat će se iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo.

 

Ulica Ablakovina na Širokači

Na Širokači je izvršena sanacija ulice Ablakovina, u dužini oko 330 metara. Prije asfaltiranja na dijelu ulice u dužini od 330 metara uklonjena je stara i oštećena asfalna površina, te izgrađen jedan potporni zid koji je omogućio stabilizaciju terena. Projekat je uključivao i izradu drenaže, slivnih rešetki, šibera i šahtova.

Sanacijom ulice Ablakovina osigurani su bolji uslovi za stanovnike ove padinske ulice u Starom Gradu, koji su dobili mnogo kvalitetniju putnu infrastrukturu za sigurniji i lakši pristup svojim stambenim objektima.

Općina Stari Grad je za ovaj projekat iz budžeta izdvojila oko 119.000 KM. Projekat sanacije ulice Ablakovina sastavni je dio Ugovora Lot 1-2, u okviru kojeg je planirana i sanacija ulica Za beglukom i Žagrići.

 

Ulica Žagrići

Završena je sanacija ulice Žagrići. Ovaj lokalni put je smješten u mjesnoj zajednici Širokača i saniran je u dužini od oko 330 metara.

Radovi u ulici Žagrići uključivali su sljedeće: uklanjanje oštećenog asfalta, rušenje postojećih ivičnjaka, uređenje podloge, postavljanje novih ivičnjaka kako bi se doprinijelo urednosti i sigurnosti ceste, te podizanje i nivelisanje postojećih šahtova.

Općina Stari Grad Sarajevo je izdvojila oko 111.000 KM iz budžeta za realizaciju ovog projekta, a radove je izvodila firma Oxa d.o.o. Sarajevo.

Sanacija ulice Žagrići je dio velikog Ugovora Lot 1-2, u okviru kojeg je već izvršena sanacija ulice Ablakovina

Još traju radovi u ulicama …

 

Apelova cesta

Završavaju se radovi na sanaciji Apelove ceste, na Trebeviću. Ovaj značajan projekat pokrenut je u saradnji Općine Stari Grad Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Kasnije se uključio i Grad Sarajevo koji je realizovao projekat uvođenja kanalizacione mreže duž trase ceste. Završetkom tog dijela projekta, nastavilo se s sanacijom i asfaltiranjem ceste, dužine oko 900 metara.

Ova cesta ima poseban značaj za građane Sarajeva, jer predstavlja direktnu i najkraću rutu do planine Trebević, bez korištenja putne infrastrukture manjeg bh entiteta. Potpisani sporazum o saradnji sa Direkcijom za ceste KS osigurao je sredstva od 400.000 KM za radove na ovom projektu. Općina Stari Grad Sarajevo je osigurala projektnu dokumentaciju, provela izbor izvođača radova i dodatno obezbijedila 34.000 KM za njihovu realizaciju.

 

Ulica Okrugla, na Mahmutovcu

U mjesnoj zajednici Mahmutovac odvija se infrastrukturni projekat sanacije ulice Okrugla.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630