Delegacija Općine Stari Grad prisustvovala obilježavanju 20. godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari


20. 9. 2023

Vršilac dužnosti općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Mirsada Smajić, prisustvovala je danas obilježavanju 20. godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, mjesta koje simbolizira duboku patnju, ali i neuništivu volju za istinom i pravdom u sjećanju na žrtve genocida iz 1995. godine. Pored v.d. općinskog načelnika Mirsade Smajić, delegaciju Općine Stari Grad činile su i Senada Katica, šefica Odsjeka za trezor i računovodstvo i Nevzeta Mulalić, stručna savjetnica za upravno rješavanje iz oblasti boračko-invalidske i socijalne zaštite.

Delegacija je odmah po dolasku u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari položila cvijeće na spomen-obilježje, a potom prisustvovala programima obilježavanja ove značajne godišnjice koji su se održali u bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora u Srebrenici.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra, Hamdija Fejzić, obratio se prisutnima, nakon čega su učesnici imali priliku pogledati video-obraćanje bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i Menachema Z. Rosensafta, potpredsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton je podsjetio na svoje učešće u otvaranju Memorijalnog centra 2003. godine i izrazio duboko poštovanje prema njegovoj evoluciji tokom proteklih 20 godina.

„Memorijalni centar postao je mjesto sjećanja, promišljanja i trajnog odavanja počasti žrtvama, te predstavlja obećanje da se slične tragedije ne smiju ponoviti, ne samo u Bosni i Hercegovini, već nigdje drugo u svijetu. Hvala svima koji su doprinijeli da ovaj Memorijalni centar postane ono što je danas“, istakao je Clinton.

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari osnovan je s ciljem očuvanja sjećanja na nevine žrtve genocida i podsjećanja budućim generacijama na strahote koje se nikada nikome ne smiju ponoviti. Smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, ovaj kompleks je osnovan 20. septembra 2003. godine, a zvanično ga je otvorio tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Bill Clinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica. Ovaj Memorijalni centar će zauvijek biti simbol trajnog sjećanja na strašnu tragediju Srebrenice i mjesto gdje se s poštovanjem odaje priznanje nevinim žrtvama genocida iz 1995. godine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630