Šehidsko mezarje i Memorijalni centar Kovači: Prije 31 godinu osnovan je Prvi korpus Armije RBiH


01. 9. 2023

Delegacija Općine Stari Grad prisustvovala je programu obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja jedne od najvažnijih vojnih formacija za odbranu Sarajeva i naše domovine u vrijeme agresije, Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Program su zajednički organizovali Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Savez brigadnih udruženja 1. korpusa ARBiH. Obilježavanje je počelo prije dva dana, kada je na mezarjima odata počast šehidima i poginulim borcima ovog korpusa u Goraždu, Foči – Ustikolini, Igmanu, Fojnici, Visokom, Varešu, Brezi i Olovu. Obilježavanje je nastavljeno jučer posjetom mezarjima i grobljima širom Kantona Sarajevo.

Centralni događaj je upriličen danas, 01. septembra, na Šehidskom mezarju Kovači i u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači. Na današnji datum 1992. godine, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića zvanično je osnovan Prvi korpus Armije RBiH.

Pripadnici ove vojne formacije dali su nemjerljiv doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti naše domovine. Prvi korpus Armije RBiH bio je okosnica formiranja, stvaranja i razvijanja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi korpus je odbranio i istovremeno oslobodio velike dijelove teritorije u Sarajevu i izvan grada, te na taj način izvršio strategijski zadatak u odbrani Bosne i Hercegovine. Pripadnici ovog korpusa su djelovali na ratištima širom BiH, a njih 6.585 je dalo život za danas slobodnu i nezavisnu Državu Bosnu i Hercegovinu. Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika u vrijeme osnivanja, da bi se taj broj do okončanja agresije poveao na 40.500 pripadnika.

Poginulih boraca i šehida su se danas sjetili saborci, porodica, prijatelji, brojna boračka udruženja, te predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. U ime Općine Stari Grad, cvijeće na centralno spomen obilježje i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, položili su općinski vijećnici Emir Bićo, Amrudin Džanović, Salih Išerić i predstavnici boračkih udruženja iz Starog Grada.

Nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači,uslijedila je Svečana akademija u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači. Na akedemiji su se predstavili zastavničari i bivši pripadnici različitih odreda i jedinica Prvog korpusa ARBiH, uz obraćanje visokih zvaničnika.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630