Obilježena godišnjica masakra kod Gradske tržnice u kojem su ubijene 43 osobe


28. 8. 2023

Brojne delegacije, porodice i prijatelji ubijenih i ranjenih obilježili su danas 28. godišnjicu masakra u kojem su život izgubile 43 osobe, dok je njih 83 teže ili lakše ranjeno.

Na današnji dan, prije 28 godina, minobacačka granata ispaljena iz pravca Trebevića eksplodirala je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu i ubila 43 osobe. Ovo je bio drugi masakr na Markalama i smatra se jednim od najstrašnijih zločina počinjenih u Sarajevu tokom agresije.

Među prisutnima na obilježavanju ove tužne godišnjice bila je i 44-erogodišnja Amerisa Ahmetović koja je u ovom masakru teško ranjena i izgubila nogu. Amerisa se prisjetila tog dana: „Oko 10 sati sam ušla u tržnicu i kupila neke stvari. Pošla sam izaći na donji izlaz, međutim dva puta sam se vraćala. Treći put sam izašla na ovaj gornji izlaz, zakoračila nogom i samo je nastao mrak. Osjetila sam miris baruta, znala sam da je pala granata. Bila sam jedna od najmlađih žrtava tog masakra. Žao mi je što se civilne žrtve rata nalaze na marginama društva. Zakon nas, nažalost, gleda kao socijalne slučajeve, a to nismo, već smo proizvod rata“, kazala je Amerisa.

Šefika Skorupan ranjena je od granate koja je pala 02. maja 1993. godine u Buljakovom Potoku. Prije 30 godina Šefika je ranjena u kičmu i ostala nepokretna, a možda baš zato što suosjeća sa tragedijom koju su doživjeli njeni sugrađani na Markalama, Šefika svake godine dođe na ovo mjesto da oda počast nevino stradalim žrtvama. „Sramota je na predstavnicima vlasti i međunarodne zajednice da su rijetki osuđeni za zločine nad nevinim civilima Sarajeva. Tog 28. augusta 1995. godine sam bila u Kliničkom centru na terapijama i sjećam se dolaska žrtava masakra, poginulih i ranjenih. Sjećam se tijela ubijene žene koje nije imalo glavu. Taj užas nikada neću zaboraviti“, izjavila je vidno potresena Šefika.

U ime Općine Stari Grad počast žrtvama odali su predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić, po ovlaštenju pomoćnik načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Sanin Hadžibajrić i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo Emir Bićo.

Od dejstva minobacačke granate 28.augusta 1995. godine, kod Gradske tržnice poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus - Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630