Federalno ministarstvo kulture i sporta podržalo izradu Strategije za mlade Općine Stari Grad Sarajevo


22. 8. 2023

Mirsada Smajić, ovlaštena za obavljanje poslova iz nadležnosti općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo,  potpisala je danas Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u svrhu sufinansiranja programa/projekta “Stvaranje mogućnosti za mlade: Izrada Strategije za mlade Općine Stari Grad Sarajevo za period 2023-2027.godine”.

Ovim sporazumom potpisanim između Federalnog ministarstva kulture i sporta i Općine Stari Grad Sarajevo odobren je iznos od 4.000 KM za projekat “Stvaranje mogućnosti za mlade: Izrada Strategije za mlade” koji je pripremila Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica i aplicirala prema resornom ministarstvu. Federalno ministarstvo kulture i sporta isplatit će navedna sredstva u okviru podrške projektima istraživanja, formiranja, promoviranja i realizacije politika prema mladima u FBiH.

Prva Strategija za mlade Općine Stari Grad Sarajevo je kreirana 2012. godine i istekla je 2017. godine. Iz tog razloga, Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica želi pokrenuti novi projekat kreiranja omladinske politike u cilju poboljšanja njihovog položaja, te obezbjeđenja njihove značajnije uloge u procesu odlučivanja u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva, zaštiti okoline, slobodnog vremena i sportskih aktivnosti, kulture, medija, mladih s posebnim potrebama, manjina i drugih ugroženih grupa mladih, maloljetnih delinkvenata, kao i drugih prioritetnih područja koja treba utvrditi.

Novim strateškim dokumentom nastojat će se poboljšati kvalitet života mladih na području Općine Stari Grad Sarajevo, uvažavajući njihove interese, a prema evropskim standardima i uspješnim iskustvima iz regiona, uključiti što veći broj mladih u procese odlučivanja, naročito o potrebama i problemima mladih.

Strateškim pristupom prema mladima stvorit će se uslovi za afirmaciju mladih, smanjiti njihov odlazak iz zemlje, izgraditi konstruktivan i partnerski odnos sa omladinskim organizacijama, kantonalnim organima i lokalnom samoupravom u ostvarivanju ciljeva za dobrobit mladih ljudi u društvu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630