Novim sadržajima Žuta tabija ovog ljeta jedna je od najposjećenijih lokacija u Starom Gradu


17. 8. 2023

Vrhunskim koncertima sevdaha kojim se afirmiše i čuva tradicionalna bosanska sevdalinka, Žuta tabija ovog ljeta je jedna od najposjećenijih lokacija u Starom Gradu. Hiljade posjetilaca do sada su uživali u koncertima Divanhane, Mustafe Šantića i Armina Muzaferije pod otvorenim nebom, u arhaičnom ambijentu Žute tabije i ponijeli najljepše uspomene opijeni zvucima sevdalinke.

Zahvaljujući festivalu “Sarajevo Sevdah Soiree” sevdah se na velika vrata vratio i u mahale Starog Grada gdje su prozori kuća ostajali otvoreni do kasno u noć kako bi se uživalo u zvucima sevdalinki. 

Festival, koji je prepoznat kao novi važan dio turističke ponude grada, organizuju U.G. ZUP Baščaršija i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, a partner projekta je i Općina Stari Grad Sarajevo koja je i ovog ljeta domaćin brojnim domaćim i stranim turistima koji uživaju bogatoj kulturnoj baštini, gastronomiji, ali i kulturnim i zabavnim sadržajima.

O festivalu na Žutoj tabiji govorio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić, gostujući u programu Hayat TV-a:

"Općina Stari Grad Sarajevo će i u narednom periodu pružati podršku pozitivnim projektima kao što je Sarajevo Sevdah Soiree i nadam se da će postati tradicija. Žuta tabija je Sarajlijama bila poznata po ramazanu i iftarskom topu. Sada, pored toga, dobija i novu prepoznatljivost po sevdahu. Mi nismo industrijska Općina, ali smo fabrika dobrih uspomena," izjavio je predsjedavajući Škaljić.

I narednih večeri, tačnije do 18. augusta, Žuta tabija će biti lokacija odakle će se uz zalazak sunca širiti zvuci sevdaha poznatih interpretatora. Večeras će publika moći poslušati koncert benda Mostar Sevdah Reunion, a sutra navečer će tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu na Žutoj tabiji izvoditi sazlija Jusuf Brkić i Zanin Berbić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630