Važne informacije o obnovi prava na dječiji dodatak prema Zakonu o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine


10. 8. 2023

Služba za boračko - invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad Sarajevo obavještava korisnike o uputama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o postupku obnavljanja zahtjeva za nastavak ostvarivanja prava na dječiji dodatak prema Zakonu o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine i i Uputi od 09.08.2023. godine.

 

I Obnova prava na dječiji dodatak

  1. Zakonski zastupnik djeteta, koje je ostvarilo pravo na dječiji dodatak, dužan je obnoviti zahtjev za nastavak ostvarivanja prava na dječiji dodatak.
  2. Ukoliko je zakonski zastupnik djeteta podnio prvobitni zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak po federalnom propisu u mjesecu oktobru, dužan je podnijeti zahtjev za nastavak ostvarivanja prava u mjesecu avgustu, a nakasnije do posljednjeg dana u mjesecu kada vrijedi pravo po prvobitnom rješenju, odnosno zaključno sa septembrom 2023. godine.
  3. Isti princip se primjenjuje i na sve ostale mjesece, s tim da zahtjev mora biti podnešen do posljednjeg dana u mjesecu kada vrijedi prvobitno rješenje.
  4. Svi zahtjevi kasnije podneseni tretirat će se kao potpuno novi zahtjev, a ne zahtjev za nastavak ostvarivanja prava.

 

II Postupak podnošenja obnovljenog zahtjeva

  1. Obnovljeni zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se na propisanom obrascu, za svako pojedino dijete (zahtjev se može preuzeti u šalter sali Općine Stari Grad Sarajevo – šalter broj 3 ili web stranici Općine Stari Grad Sarajevo).
  2. Zahtjev treba biti potpisan od zakonskog zastupnika djeteta u čije se ime podnosi zahtjev.

 

Potrebna dokumentacija:

  1. CIPS prijavnice svih članova zajedničkog domaćinstva - MUP KS
  2. Kućna lista - ovjerena u šalter sali općine
  3. Ukoliko se podaci iz kućne liste razlikuju od podataka iz CIPS prijava u pogledu adrese prebivališta, zakonski zastupnik podnosioca zahtjeva je dužan dati izjavu, u kojoj će navesti objektivne razloge nepodudaranja CIPS prijavnica i kućne liste, koja ne mora biti ovjerena
  4. Dokazi o prihodima za posljedna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva – Porezna uprava
  5. Izjava u kojoj će zakonski zastupnik djeteta potvrditi da su svi ostali podaci i dostavljena dokumentacija uz prvobitni zahtjev ostali nepromijenjeni, koja ne mora biti ovjerena od strane nadležnog općinskog organa

Napomena: U pogledu dodatne dokumentacije, istu je potrebno priložiti uz zahtjev samo u slučajevima u kojima je došlo do promjene ranijih okolnosti i činjenica u odnosu na prvobitni zahtjev.

 

Zahtjev možete preuzeti ovdje.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630