Herojska odbrana Starog Grada: Obilježena 31. godišnjica od neprijateljskog napada na Bostariće


05. 8. 2023

Događaji iz kraja jula i početka augusta 1992. godine zauvijek su urezani u sjećanje građana Sarajeva, posebno onih koji su živjeli u Starom Gradu. Tada su se odvijale odlučujuće bitke za osvajanje Bistrik kule, a 05. august 1992. će ostati upamćen kao dan kada su neprijateljske snage izvele jednu od najmoćnijih artiljerijskih priprema usmjerenu protiv jedinica Armije RBiH. U svega 2,30 minuta, neprijatelj je ispalio nevjerojatnih 4.500 granata na područje od 2.500 metara. Taj datum ima posebno mjesto u Kalendaru obilježavanja važnih događaja, datuma i značajnih ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. na području Kantona Sarajevo, jer simbolizira herojsku odbranu Starog Grada od napada sa pravca Trebević-Bistrički potok.

U organizaciji Udruženja boraca "Odred Širokača", danas je obilježena 31. godišnjica značajnog ofanzivnog dejstva Armije RBiH, reona Bostarići, mjesnih zajednica Širokača i Toka-Džeka.

Na ovom događaju, prisutnima se obratio i Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo. „Ne smijemo zaboraviti našu historiju i moramo upućivati i mlađe generacije da znaju što ste vi sve uradili da bismo danas slobodno hodali. Zahvaljujem vam se u ime građana Sarajeva na vašem herojskom poduhvatu." kazao je predsjedavajući Škaljić.

Midhat Penava, komandir linije Bostarići, istakao je važnost borbi koje su se vodile prije 31 godinu. "Na današnji dan, prije 31 godinu, agresor je izvršio napad oklopno mehanizovanim jedinicama na ovom malom prostoru. Nismo imali adekvatno oružje, ali smo imali snagu, srce i hrabrost. Imali smo volju za životom, za mirom i za budućnost naše djece. Spriječili smo prodor neprijatelja i samim tim spasili mogućnost paraliziranja općine Stari Grad i Sarajeva. Ne treba zaboraviti naše saborce koji su platili najveću cijenu i izgubili živote, a to su Avdo Čagalj, Salko Popara, Nail Jež i Salih Liha,” poručio je Penava.

Danas, u znak sjećanja na ove značajne historijske datume iz bliske prošlosti, delegacija Općine Stari Grad položila je cvijeće i proučila Fatihu na spomen-obilježju na Bostarićima.

Cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Seid Škaljić i vijećnik u Općinskog vijeću Stari Grad Sarajevo Alija Begić, uz cilj očuvanja uspomene na hrabre događaje i žrtve koje su građani Sarajeva podnijeli tokom borbi za odbranu grada.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630