Održana 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad: Veće naknade za porodilje


27. 7. 2023

Danas je održana 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo na kojoj su vijećnici usvojili pet predloženih tačaka dnevnog reda.

Na početku sjednice, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je izabralo Maju Bjelan – Karičić za člana Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo, a Mirzu Imamovića za sekretara Općinske izborne komisije. Također, usvojeno je Rješenje o njihovom imenovanju u OIK Stari Grad. Tokom sjednice, mandat samostalnog vijećnika Huseina Holjane je verificiran.

Na prijedlog vijećnice Merime Arnautović, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je jednoglasno usvojilo prijedlog Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama. Novim Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane naknade porodiljama, za prvo i drugo novorođeno dijete naknada iznosi 500 KM, dok je ranije iznosila 300 KM. Za treće i svako naredno novorođeno dijete, naknada iznosi 750 KM, dok je ranije iznosila 450 KM. Također, porodicama koje dobiju blizance bez obzira na broj djece u porodici, predviđena je naknada od 1.500 KM.

Ranije je ta naknada iznosila 600 KM ukoliko porodica nema prethodno dijete, a dobije blizance, dok su porodice koje su već imale jedno ili više djece, a dobile su blizance, dobijale 750 KM. Novim Pravilnikom, također je uvedeno da porodilji koja rodi mrtvo dijete ili dijete umre u roku od 60 dana od dana rođenja, pripada joj pravo na jedokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 KM. Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da je Općina Stari Grad Sarajevo još prije dvadesetak godina postala prva Općina u Kantonu Sarajevo koja je krenula u pružanje konkretne pomoći porodiljama. Podaci nadležne Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine potvrđuju uspješnost ove prakse. Posljednjih desetak godina, porodilje u općini Stari Grad Sarajevo primile su više od milion KM podrške.

Na održanoj sjednici također je usvojena i razmatrana Odluka o izmjenama i dopunama odluke o dodjeli i prodaji stanova kojima raspolaže Općina Stari Grad Sarajevo. Ova inicijativa je proizašla iz prijedloga vijećnika Emira Biće, s ciljem usklađivanja postojeće odluke sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Federacije Bosne i Hercegovine, posebno u dijelu koji se odnosi na nadležnosti Općinskog vijeća.

Odluka je bila predmetom Javne rasprave, pružajući svim građanima priliku da daju svoje prijedloge za izmjenu i dopunu. Nakon uzimanja u obzir svih sugestija, Općinskom vijeću je predložena Odluka o izmjenama i dopunama odluke o dodjeli i prodaji stanova kojima raspolaže Općina Stari Grad Sarajevo, koja je potom i usvojena.

Nova odluka omogućuje pojednostavljenu proceduru aplikantima i gradi povjerenje građana u instituciju Općine Stari Grad. Osim toga, stvara ravnopravnost u ostvarivanju prava građana, što predstavlja ključan korak prema transparentnijem i učinkovitijem radu lokalne zajednice.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630