Usljed visokih temperatura povećan rizik od nastanka požara, pozivaju se građani na oprez


17. 7. 2023

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad upozorava građane da je strogo zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru, posebno u neposrednoj blizini šume, šumskom zemljištu, a poziva se i na oprez u slučaju nužne upotrebe bilo kakvog izvora vatre u šumama.

Upozorenje se upućuje s obzirom na to, da se prema prognozama Federalnog meteorološkog zavoda, očekuju izrazito visoke temperature širom zemlje. Ovo meterološko stanje u prethodnom periodu prouzrokovao je veliki broj požara na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, a koji su izazvali velike materijalne štete. Prema važećim zakonskim pravilima za svako lice koje namjerno ili svojom nepažnjom prouzrokuje požar propisuje se kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Posebno se podsjeća na sljedeće:

- da su lica koja su izvršila spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužna mjesto spaljivanja pregledati i ostatke upotpunosti ugasiti;

- da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra noću,

- ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizovano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, isti su dužni o tome obavijestiti vatrogasnu službu Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestlti Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Kantonaine uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo na tel. broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na tel. broj 121, Operativni centar civilne zaštite Općine Stari Grad na tel. broj 033 226 892, 033 282 336 ili policiju na tel. broj 122.

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad ovim putem apeluje na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike, kao i pravna lica da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer njihova nepažnja može imati velike posljedice

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630