Crveni križ Stari Grad Sarajevo, uz podršku Općine, realizovao brojne aktivnosti


13. 7. 2023

Crveni križ Stari Grad Sarajevo je humanitarno, dobrovoljno i neprofitno udruženje koje djeluje na području općine Stari Grad Sarajevo. Oni su dio Crvenog križa Kantona Sarajevo, CK FBiH i Društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine. Udruženje ima više od 100 redovnih korisnika kojima pružaju pomoć, a također i određeni broj korisnika javne kuhinje.

Zahvaljujući podršci Općine Stari Grad Grad, predanosti zaposlenika i svih volontera, CK općine Stari Grad Sarajevo uspješno je realizovao većinu planiranih zadataka i aktivnosti u prvoj polovini ove godine:

  • Januar: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi.
  • Februar: Akcija prikupljanja potrebne robe za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogođeno razornim zemljotresima.
  • Mart: Obilježen je Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, a održana je edukacija u prostorijama CK Stari Grad.
  • April: Obilježen je Svjetski dan zdravlja s fokusom na informisanje stanovništva o primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu. Organizovana je edukacija o reproduktivnom zdravlju. Održane su obuke iz prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola kao priprema za općinsko takmičenje. U osnovnoj školi "Saburina" održano je XXV općinsko takmičenje u pružanju prve pomoći.
  • Maj: Obilježena je Nedjelja Crvenog križa, a također je provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Organizirano je polaganje cvijeća na spomen-ploču na Višegradskoj kapiji u povodu obilježavanja 31. godišnjice od pogibije delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa Frederica Mauricea.
  • Juni: Provedena je akcija dobrovoljnog darivanja krvi povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi.

Također, podijeljeni su paketi hrane (278 komada), higijenski paketi (60 komada), pelene i ulošci za odrasle (700 komada), 1 x invalidska kolica, 1 x štake i 1 x hodalica.

Općina Stari Grad Sarajevo i Crveni križ Stari Grad Sarajevo nastavljaju s predanim pružanjem podrške korisnicima i aktivnim provođenjem raznovrsnih aktivnosti s ciljem pomoći građanima.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630