Otvorena izložba “Underground-Pod zemljom” u znak sjećanja na genocid u Srebrenici


05. 7. 2023

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici, u periodu od 4. do11. jula 2023. godine, u organizaciji Arhiva FBiH, jučer je otvorena izložba pod nazivom “Underground-Pod zemljom”. Otvorenju izložbe prisustvala je i Mirsada Smajić, ovlaštena za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo i Mihrija Mulić, rukovodilac Službe kabineta Općinskog načelnika. Postavka sadrži 30 fotografija 14 masovnih grobnica iz fundusa Arhiva Federacije BiH i Memorijalnog centra Srebrenica, kao i predmete žrtava – ručni sat, tabakera, kaiš, upaljač, ključevi, naočare i drugi predmeti.

Direktor Arhiva Federacije BiH, Hajrudin Ćuprija podsjetio da je za samo sedmicu dana, Vojska RS pogubila više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka u Srebrenici i oko nje te da je više od 25.000 žena i djece, od kojih su brojne prijavile silovanje i zlostavljanje od vojnika Vojske RS, istovremeno deportovano.

"U julu 1995., VRS je pokušala sakriti zločine sahranjujući tijela žrtava Srebrenice u niz primarnih masovnih grobnica u blizini mjesta pogubljenja. Javno otkriće ovih masovnih grobnica, međutim, potaknulo je još složeniju operaciju prikrivanja zločina između augusta i novembra 1995. godine", kazao je Ćuprija, te dodao:

"Zašto smo izložbu nazvali imenom 'Pod zemljom' i postavili je ispod zemlje - da osjetimo bar na trenutak mrak i podzemlje, da se zapitamo koliko neispričanih priča zemlja bosanska krije, koliko sinova, kćeri, očeva i majki krije za čijim kostima njihovi najmiliji još tragaju, da osjetimo posljednje trenutke nevino ubijenih Srebreničana prije nego je utroba bosanska postala njihovo vječno stanište. Da uzmemo pouku mi koji danas izlaz iz podzemlja imamo da ćemo se obavezati da nikada genocid u Srebrenici nećemo zaboraviti, da ćemo ga braniti od negatora i da nećemo dozvoliti da se više ikada u Bosni i Hercegovini ponovo dogodi", izjavioje Ćuprija.

Na području srednjeg Podrinja pronađena je i ekshumirana 81 masovna grobica s posmrtnim ostacima osoba ubijenih u genocidu počinjenim u ljeto 1995. godine na području Srebrenice. To su primarne i sekundarne grobnice, jame i zapaljena tijela u kućama. Najviše žrtava genocida pronađeno je i ekshumirano u 38 masovnih grobnica na području općine Zvornik.

Tokom genocida ubijene su 563 maloljetne osobe, a 60 žena se vodi kao nestale osobe. Najveća sekundarna grobnica je Kamenica (Zvornik) gdje su ekshumirane 1.153 osobe. Najudaljenija masovna grobnica Srebreničana je pronađena u Kalinoviku, 200 kilometara od Srebrenice.

Otvaranju izložbe “Underground-Pod zemljom” prisustovale su visoke zvanice bh. diplomatije, predstavnici ambasada, zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH, vjerskih institucija i nevladinog sektora. Izložba je otvorena u atomskom skloništu na Ciglanama u Sarajevu i trajat će do 11. jula.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630